Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kod pedijatra: Obavezni kontrolni pregledi do bebinog prvog rođendana

Saznajte koji su obavezni pregledi u prvoj godini i šta oni podrazumevaju.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Dok je u porodilištu, zdravlje bebe je pod kontrolom neonatologa. Prvi pregled se obavlja odmah po rođenju. Po izlasku iz porodilišta, bebu i mamu obilazi patronažna sestra - čije su posete, saveti i pomoć dragoceni svakoj mladoj porodici. Sa navršenih mesec dana, obavezan je pregled pedijatra u domu zdravlja. Poželjno je da lekar koga roditelji izaberu i odvedu bebu na prvi pregled, prati njen dalji razvoj bar do kraja prve godine života.

Prvi pregled u domu zdravlja

Prvi susret sa pedijatrom je važan i za bebu i za mamu. Pregled počinje merenjem detetove telesne težine, dužine i obima glave, što radi sestra prilikom prijema, a zatim lekar proverava kako je beba napredovala u odnosu na prve dane po rođenju.

- Telesna težina se obično uveća za 600 do 900 grama, pri čemu novorođenče na mlečnoj formuli često ima veći prirast telesne mase. Podatke upoređujemo sa istim parametrima koje je dete imalo na rođenju, zbog čega je potrebno Preporučuje se da prvom pregledu prisustvuju oba roditelja, kako bi se i tata od početka uključio u ceo proces odgajanja detetada se dođe sa otpusnom listom dobijenom u porodilištu. Na osnovu tih podataka, utvrđujemo koliko je dete napredovalo u toku prvog meseca života, i da li tu nešto treba menjati - kaže prim. dr Biljana Aleksić, pedijatar u Domu zdravlja Stari grad.

U slučaju da dete nedovoljno napreduje, majci se daje odgovarajući savet o njegovoj ishrani, i preporučuje da ga češće donosi na kontrole i merenja.

- Kontrola krajem prvog meseca je veoma važna za pravilan razvoj  deteta. Jer, tada su majke, a posebno one bez iskustva, više uplašene nego što uživaju u materinstvu. Mi ih podstičemo da nastave sa dojenjem, da se ne obeshrabre ako naiđe kriza laktacije, i da redovno kontrolišu i svoje, i zdravlje deteta. Pedijatar obavezno posluša rad srca i pluća, obavi neurološki pregled, procenjuje mišićni tonus, i klinički pregleda kukove bebe. Ako je sve u redu, detetu se daje druga doza vakcine protiv hepatitisa B, jer je prvu dozu dobilo još u porodilištu.

Obavezne vakcine u drugom mesecu

Kao pedijatar sa bogatim iskustvom, dr Aleksić preporučuje da prvom pregledu prisustvuju oba roditelja,

Unos vitamina D Pored ostalog, važno je znati da li se pravilno obavlja prevencija rahitisa preparatom vitamina D, koji se u obliku kapi daje već od 15. dana po rođenju. Bebama koje se hrane adaptiranim mlekom, ovaj vid zaštite nije neophodan, jer deo vitamina D već konzumiraju kroz obroke. - Uvek je važan i bebin jelovnik. Bilo bi idealno da uz nemlečnu ishranu, sa kojom se počelo od šestog meseca, dete još uvek sisa, i to bar do godinu dana - kaže dr Biljana Aleksić.

kako bi se i tata od početka uključio u ceo proces odgajanja deteta. Na prvom pregledu se, inače, zakazuje i termin za ultrazvučni pregled bebinih kukova, koji se obavlja u drugom mesecu, a zakazuje se i termin za sledeću vakcinaciju.

- Kada bebica napuni dva meseca, započinje vakcinacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (Di-Te-Per), a dobija i ACT-HiB vakcinu protiv bakterije Hemofilus influence (Haemophilus influenzae tip B), koja je čest prouzrokovač meningitisa. Istovremeno, daje joj se i oralna polio vakcina protiv dečje paralize (poliomielitisa) - to je vakcina koja se pije.

Samo zdravo dete može da primi vakcinu, zato je pregled pedijatra pre njenog davanja neophodan.

- Roditeljima uvek objasnimo koje vakcine dete prima i šta, eventualno, mogu da očekuju kao postvakcinalnu reakciju. Vakcine se ponavljaju u tačno određenom razmaku, i taj ritam se strogo poštuje, pa se termini za svaku sledeću vakcinaciju uvek zakazuju. U poslednje vreme, učestala je praksa da se umesto pojedinačnih vakcina, kakvim raspolažu svi naši domovi zdravlja, roditelji odlučuju za polivalentne, odnosno petovalentne vakcine, koje sami kupuju.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica