Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj bebe u trećem mesecu

Beba se ubrzano razvija i uživa u pokretima koje je savladala. Ali, budite oprezni...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Živahna sam i znatiželjna

Razvoj

● Kada držite bebu u uspravnom položaju, ona može da fiksira pogled na lice osobe koja joj nešto govori, ili na igračku.
● Aktivno pokreće ručice i nožice, i ne voli kada joj se presvlače pelene, čak pokušava da se tome "suprotstavi".
● Kada se približavate njenom krevetiću, prepoznaje vas, raduje vam se (to se naziva "kompleks živahnosti"), i na osmeh odgovara osmehom.
● Beba je postala snažnija i pri kraju trećeg meseca može nekoliko minuta da leži na stomaku, visoko podignute glave. Kada vam je u naručju, ona može samostalno da drži glavu u uspravnom položaju, ali ako naglo promenite položaj, tada će nedovoljno čvrstim mišićima ipak biti potreban oslonac vašeg dlana.

Dnevni raspored

Kada je ishrana u pitanju, i dalje se preporučuje isključivo dojenje. Do trećeg meseca, beba bi trebalo sama da uspostavi neki ritam i da postepeno smanjuje broj obroka, pri čemu se količina mleka po obroku povećava. Bebe obično i dalje imaju jedan noćni podoj, a više od toga im zaista nije ni potrebno.

Neka deca već počinju da se orijentišu prema dobu dana, pa noću spavaju bez buđenja. Da li je bebi potrebna uključena lampa u toku noći? U principu nije, ali ukoliko spavate u drugoj sobi, a ona počne da plače, lakše ćete se snaći uz malu, upaljenu svetiljku.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica