Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alergija izazvana ubodom insekta

Reakcije dečjeg organizma na ubod pojedinih insekata mogu da budu veoma burne. Najvažnije je da u tim situacijama pravilno odreagujete.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Alergijske reakcije može da izazove otrov raznih insekata, a u našem podneblju su najčešći komarci, pčele, ose i stršljeni.

* Reakcija na ubode komaraca je najblaža i nije opasna. Korisno je da se kožne promene premažu krečnim mlekom - to je bela tečnost koja sadrži cink. Ono će da ublaži svrab i ubrza zaceljivanje kože.

* Pčela prilikom uboda ostavlja žaoku, iz koje se otrov postepeno oslobađa, pa je neophodno da se što pre otkloni pincetom ili tupom stranom noža.

* Osa i stršljen ne ostavljaju žaoku, pa mogu više puta da ubodu, a otrov im je jači od pčelinjeg. Na mestu uboda se javlja crvenilo i bolni otok, a kod osetljivih osoba može da se razvije i teža sistemska reakcija (koprivnjača, povraćanje, proliv, otežano disanje, pa sve do kolapsa i gubitka svesti). Mesto uboda treba isprati vodom i što pre staviti hladne obloge ili led. Ukoliko se simptomi ne ublaže, ili je ubod u predelu usta ili vrata, odmah treba potražiti lekarsku pomoć.

Antihistaminici se ne daju bebama. Najvažnije su preventivne mere: u zoni komaraca premazivanje kože nekim sredstvom koje ih tera, u kući korišćenje mreža na prozorima, ili aparata koji rasteruju insekte. Dete ne treba da hoda bosonogo, a flašicu od soka uvek pregledajte pre nego što mu je date, jer insekti takođe vole slatko, pa mogu da se zavuku unutra!

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica