Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alergija izazvana ubodom insekta

Reakcije dečjeg organizma na ubod pojedinih insekata mogu da budu veoma burne. Najvažnije je da u tim situacijama pravilno odreagujete.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Alergijske reakcije može da izazove otrov raznih insekata, a u našem podneblju su najčešći komarci, pčele, ose i stršljeni.

* Reakcija na ubode komaraca je najblaža i nije opasna. Korisno je da se kožne promene premažu krečnim mlekom - to je bela tečnost koja sadrži cink. Ono će da ublaži svrab i ubrza zaceljivanje kože.

* Pčela prilikom uboda ostavlja žaoku, iz koje se otrov postepeno oslobađa, pa je neophodno da se što pre otkloni pincetom ili tupom stranom noža.

* Osa i stršljen ne ostavljaju žaoku, pa mogu više puta da ubodu, a otrov im je jači od pčelinjeg. Na mestu uboda se javlja crvenilo i bolni otok, a kod osetljivih osoba može da se razvije i teža sistemska reakcija (koprivnjača, povraćanje, proliv, otežano disanje, pa sve do kolapsa i gubitka svesti). Mesto uboda treba isprati vodom i što pre staviti hladne obloge ili led. Ukoliko se simptomi ne ublaže, ili je ubod u predelu usta ili vrata, odmah treba potražiti lekarsku pomoć.

Antihistaminici se ne daju bebama. Najvažnije su preventivne mere: u zoni komaraca premazivanje kože nekim sredstvom koje ih tera, u kući korišćenje mreža na prozorima, ili aparata koji rasteruju insekte. Dete ne treba da hoda bosonogo, a flašicu od soka uvek pregledajte pre nego što mu je date, jer insekti takođe vole slatko, pa mogu da se zavuku unutra!

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica