Već od šestog meseca bebe postaju aktivnije - prevrću se, "odgurkuju" svojim ručicama i nožicama, vežbaju da puze… U osmom mesecu one se uspešno podižu uz nameštaj, dok se u devetom mesecu bebe već samostalno penju uz stepenice...  

Roditelji moraju da sagledaju sve moguće opasnosti koje vrebaju u bebinom okruženju i preduzmu određene mere zaštite. 

Bezbednost u spavaćoj sobi

Položaj kreveca
Prvih meseci, u krevetac bi trebalo staviti dušek (najbolje antialergijski) u najviši mogući položaj, da majka ne bi morala  mnogo da se savija kada uzima bebu. Kasnije, oko devetog meseca, kada bebe počnu da uče da se

U slučaju da oko devetog meseca beba pokazuje tendenciju da "planinari" (ili kasnije, ako je takav poduhvat ne zanima) - treba spustiti dušek na najniži položaj, kako ne bi izašla iz kreveca

penju uz nameštaj, krevetac spustite na najniži položaj.
Naime, poželjno je da krevetac ima što više nivoa (tri do pet), iz razloga da bi mogli da se menjaju kako beba raste. Pojedini krevetići imaju i silikonsku zaštitu na ivici ograde (da beba ne bi glodala drvo).

Zaštitni jastučići
Ukoliko beba pokazuje interes za penjanje tako što stavlja stopala na zaštitne jastučiće postavljene oko kreveca, dok pokušava da se dočepa ogradice - vreme je za njihovo uklanjanje!

Jastučići nisu potrebni Osim iz estetskih razloga, zaštitni jastučići oko kreveca se obično postavljaju kako bi se sprečilo da deca ozlede glavu udarcem u stranicu kreveta. No, mnogi stručnjaci dovode u pitanje potrebu za njihovim korišćenjem, pošto se najveći broj odojčadi nikada ne povredi ozbiljno na taj način. Osim toga, bojazan od zaglavljivanja bebine glave je neosnovana (zbog standarda koji se primenjuju u izradi krevetića), a vrlo reko se dešava i da bebe zaglave ručicu ili nožicu između letvica (šipki).

To bi trebalo da vam "kupi" neko vreme pre nego što beba bude dovoljno velika da savlada veštinu kako da izađe iz kreveta. Ipak, imajte na umu da većina beba ne može uspešno da se "uspentra" uz krevetić do svog drugog rođendana, dok neke bebe to nikad i ne učine (jednostavno ih takvo penjanje ne interesuje). 

U svakom slučaju, u vreme kada je dete u stanju da se prevrne i sedi bez pomoći (razvojna prekretnica koja se postiže do osam-devet meseci starosti), zaštitni jastučići bi trebalo da budu uklonjeni. Jer, dete može da ih koristi kao "mehanizam" za penjanje kada počne da stoji.PageBreak

 Bezbednost u kuhinji

Bebe uživaju da istražuju kuhinju, pogotovo dok mama priprema obrok (ili, barem, to pokušava, dok joj se «mali puzač» mota oko nogu!). Nažalost, u pitanju je prostor koji može da bude opasan za bebu ako nisu preduzete neophodne mere predostrožnosti.

Obratite pažnju na sledeće «upozoravajuće» delove vaše kuhinje i budite na oprezu kada je beba u njihovoj blizini:

Štednjak
* Previše znatiželjne bebe, koje mogu da se podignu u stojeći položaj, sposobne su za otvaranje vrata rerne - da je malo istražuju! Zbog toga bi trebalo da to unapred sprečite.  

Igre u kuhinji Koristite ove savete kako bi kuhinja postala sigurno mesto za bebu - da vežba nove veštine: 1. Odredite jedan element u kuhinji da bude bebin. Ona će uživati da ga otvara i zatvara. 2. Ponudite joj manje lonce i šerpe, plastične činije i čaše koje su sigurne za rukovanje. 3. Beba će biti oduševljena da drži veliku plastičnu ili drvenu kašiku (varjaču) i njome lupa o lonac, izvodeći neku svoju "melodiju".

* Držanje bebe na boku i mešanje jela u vrućoj posudi može da dovede do nesreće. Jednostavno, nemojte to da činite!

* Dobro pripazite šerpe i lonce na štednjaku, jer beba može da zgrabi njihove ručke i povuče posude prema sebi. 

Mašina za pranje posuđa
U njoj može da bude "opasnog" posuđa (čak i oštrog), koje čeka da bude oprano ili sklonjeno - zbog toga je važno da onemogućite pristup bebi do ovog uređaja (postavite neku blokadu).

Ostava (kuhinjski plakar)
Držite plastične kese (zbog opasnosti od gušenja) i sredstva za čišćenje na sigurnom, van domašaja bebe. Najbolje u zaključanom ormaru, ili elementu sa sigurnosnom bravom za decu, dobro učvršćenom.

Zaštita za stepenice

Dok beba istražuje svoje okruženje, opasnosti vrebaju na sve strane. Naročito su nezgodne stepenice. No, i za to postoji rešenje. Kao odlična zaštita, pokazala su se specijalno dizajnirana sigurnosna vrata, koja brinu o bezbednosti deteta i sprečavaju moguću nevolju (ima raznih modela, a mogu da se postave i u kući - na primer, na otvorena vrata, i napolju).