Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Domaće ili kupovne kašice?

Saznajte koje su prednosti, odnosno mane, industrijskih kašica i kašica iz mamine kuhinje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kašice od povrća se uključuju u ishranu odojčadi tri nedelje po uvođenju žitarica. A kada za to dođe vreme, roditelji imaju mnogo pitanja. Najčešća je, sigurno, da li su bolje domaće ili gotove kašice.

Pokušaćemo da odgovorimo na ovu roditeljsku dilemu.

Kašice iz mamine kuhinje

Plus za domaće kašice: Priprema hrane za bebe se ne razlikuje od pripremanja "sigurne" hrane za celu porodicu. Takav način je jeftiniji, postoji mogućnost lakšeg mešanja povrća pri pravljenju pirea, i veća raznovrsnost. Takođe, na taj način koristite namirnice od kojih već spremate obrok za celu porodicu. Domaća hrana je ukusnija od industrijske, a njen sastav može da se do detalja kontroliše. Osim što je kvalitetna, ona je i jeftina.

Minus za domaće kašice: Spremanje hrane za odojče u kućnim uslovima zahteva više vremena i napora. Pored toga, podrazumeva poznavanje higijenskih principa rukovanja namirnicama. 

Industrijski napravljene kašice

Plus za industrijske kašice: Komercijalna hrana za bebe je praktična i sigurna, i odgovara preporukama Evropske asocijacije za gastroenterologiju, hepatologiju i ishranu (ESPGHAN). Adekvatne je konzistencije za odojče, pakovana u malim porcijama. Zgodna je za hranjenje van kuće.

Minus za industrijske kašice: Gotove kašice često sadrže više vode, skroba i šećera nego hrana spravljena u kućnim uslovima. Kukuruzni skrob ili pirinčano brašno služe za njihovo zgušnjavanje, a u neke kašice se dodaje so ili šećer - da bi se popravio ukus. Ti dodaci nisu opasni, ali zauzimaju mesto zdravijim sastojcima, i razblažuju nutritivni sadržaj hrane.

Najčešće nedoumice

Koliko beba treba da pojede za obrok?

Iako su preporuke pedijatara različite, roditelji treba da "dozvole" odojčetu da samo odluči koliko će pojesti. Uloga roditelja je da odaberu šta će beba da jede, a beba određuje količinu.

Da li je količina vitamina ista u komercijalnim i kašicama pravljenim u domaćim uslovima?

Nutritivni sadržaj je, otprilike, sličan - što su pokazale mnoge studije. To je zbog toga što se povrće i voće procesira odmah posle žetve, pa "nema vremena" da izgubi nutritivnu vrednost. Proces obrade teče brzo, a jednom upakovani u teglice, korisni sastojci sporije gube nutritivnu vrednost nego kada namirnice stoje u komadu - jer nisu više izloženi vazduhu, koji je jedan od razgradnih faktora.

Da li su obroci spremljeni u domaćim uslovima hranljiviji od kupovne hrane?

Naravno, ukus sveže pripremljene domaće kašice će uvek biti superioran. Očigledna prednost tako napravljene kašice je što znate tačan odnos sastojaka u njoj, kao i sklonost vaše bebe prema određenoj namirnici. Ako obezbedite svežu hranu u odojačkom uzrastu, formiraćete ukus deteta da radije jede svežu hranu i kasnije u životu. Osim toga, serviranje domaće hrane će u početku pomoći bebi da lakše prihvati nove ukuse i konzistenciju hrane. Priprema kod kuće omogućava vam da dodate začine, kombinujete ukuse, i lako uvodite nove teksture, učinivši obrok vaše bebe neodoljivim.

Kada vaše dete malo poraste i počne da jede sa ostatkom porodice, nastavite da spremate ukusnu hranu od namirnica koje su na raspolaganju u sezoni.

Priprema hrane za bebe kod kuće obezbeđuje najbolji mogući nutritivni start i potpunu kontrolu nad bebinom ishranom. Što se više budete uključili u to šta vaša beba jede, više ćete uticati i na stvaranje njenih zdravih navika u ishrani.

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista  

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica