Ukusno i hranljivo, jaje obezbeđuje kompletan obrok, ili je glavni sastojak mnogih jela. Jaja su hrana visokog nutritivnog nivoa. Odličan su izvor proteina i jedanaest esencijalnih sastojaka. Sadrže petnaest vitamina i minerala. Njihov pozitivan doprinos ishrani je sličan onom koji pružaju meso i riba.

Idealan odnos nezasićenih i zasićenih masti (63 odsto prema 37 odsto) sa pravom jaje svrstava u grupu najkompletnijih namirnica

Žumance je bogat izvor esencijalnih masnih kiselina, koje su važne za rast i razvoj centralnog nervnog sistema i redukciju kardiovaskularnih bolesti. One su snažni regulatori vitalnih funkcija. Idealan odnos nezasićenih i zasićenih masti (63 odsto prema 37 odsto) sa pravom jaje svrstava u grupu najkompletnijih namirnica.

Jaja su značajan dijetni izvor gvožđa, folata i drugih vitamina B grupe, vitamina A i E, fosfora, cinka i kalcijuma, a jedan su od malobrojnih izvora vitamina D. Jaje sadrži vitamin E i sve poznate antioksidanse. Ono je izvor vitamina B12, koji osigurava pravilno sazrevanje crvenih krvnih zrnaca, a takođe je neophodan za normalan rast svih ćelija. Jedini vitamin koga nema u jajetu je vitamin C.

Lecitin u žumancetu sadrži jedinjenje holin, koje ima ulogu u razvoju mozga i memorije. Važan je za zdravlje i funkcionisanje mozga, a njegov manjak u organizmu izaziva deficit folne kiseline, neophodne za rast, razvoj i reprodukciju.

Preporuka je da se jaje (žumance) uvede u ishranu odojčeta sa navršenih šest meseci, ako nema pojave alergije na jaja u porodici. Majčino mleko ne sadrži dovoljne količine gvožđa, pa uvođenje žumanceta u ishranu odojčadi tog uzrasta značajno prevenira  anemiju usled nedostatka gvožđa. Inače, žumance sadrži gvožđe u formi koja se lakše apsorbuje od gvožđa sadržanog u povrću.

Kad i koliko?

Uvođenje u bebinu ishranu počinje sa jednom kašičicom tvrdo kuvanog žumanceta dnevno - u kombinaciji sa žitaricama i povrćem, pa se količina povećava na tri do četiri kašičice nedeljno. Bebin prvi rođendan je vreme za uvođenje celog jajeta.

jaje-u-ishrani-odojcadi
Recepti

◘ Italijanski omlet

Potrebno je:

- jedan krompir
- mlad crni luk, iseckan
- kašika sira
- jedno žumance, umućeno sa malo vode
- kašičica maslinovog ulja
- malo soli

Priprema:

U tiganju zagrejati maslinovo ulje. Krompir iseći na tanke kolutiće, staviti u tiganj i pržiti dok ne porumeni (oko 20 minuta). Preliti umućenim žumancetom i iseckanim crnim lukom, posuti sirom, poklopiti i dinstati dok se sir ne istopi.

◘ Pečeno žumance sa tikvicom i paradajzom

Potrebno je:

- pola manje tikvice, isečene na kriške
- manji paradajz, isečen na kockice
- pola glavice crnog luka
- žumance, odvojeno od belanca
- 15 g mladog sira
- dve kašike mleka
- kašika maslinovog ulja

Priprema:

Na maslinovom ulju izdinstati luk, dodati tikvicu i paradajz, pa dinstati 15 minuta. Preliti umućenim sirom, mlekom i žumancetom, i ostaviti još 10 minuta da se zapeče.

Prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista