Šargarepa predstavlja zlatni rudnik hranljivih sastojaka. Sadrži beta karoten (daje joj karakterističnu narandžastu boju), koji organizam pretvara u vitamin A. On po jačava imuni sistem - čineći kožu, pluća i intestinalni trakt sprem nim za funkcionisanje. Takođe, obezbeđuje zdrav rast ćelija. Deficit vitamina A može da izazove teškoće sa vidom, posebno noću. 

"Narandžasta" beba

Ako beba često konzumira šargarepu, koža može da joj poprimi narandžastu boju, ali će prebojenost da nestane ukoliko se proredi davanje ove namirnice. Zahvaljujući blagom ukusu i lakoj svarljivosti, šargarepa se uvodi u ishranu odojčadi kao jedno od prvih povrća, u uzrastu od navršena četiri do šest meseci - i to kao kuvana ili pečena.

Šargarepa je dobar izvor vitamina C i D, kao i kalcijumpektata (izvanredno pektinsko vlakno, koje ima svojstvo snižavanja holesterola).

Sveža šargarepa sadrži kalijum, magnezijum, bakar, vitamin B6 i folnu kiselinu, a dobro je poznata po svojim antianemijskim, zalečujućim i sedativnim svojstvima. Osim beta karotena, sadrži i alfa karoten, glutation, vitamin B1 i B2, kao i vitamin E, koji su takođe antioksidansi. Forma kalcijuma koja se nalazi u šargarepi, laka je za apsorpciju.

Pošto je beta karoten nerastvorljiv u vodi, njegova količina se ne smanjuje kuvanjem. Naprotiv, ono pojačava antioksidantni efekat. Kuvana, začinjena šargarepa je odlična hrana za bebe, koju one dobro prihvataju. Kada se uzima sa mlekom, iskoristljivost karotena kao vitamina A se značajno povećava, pa je kombinacija sa mlekom idealna za odojčad.

Recepti

sargarepa-izvor-vitamina-za-bebu

Pire od šargarepe i krompira (četiri meseca+)

Potrebno je:
- jedna šargarepa
- jedan krompir

Priprema: Kuvati 20 minuta, zatim ocediti, izgnječiti, i dodati mlečnu formulu, da se dobije pire. Poslužiti sa kuvanim žumancetom.

◘ Pire od šargarepe i jabuke (pet meseci+)

Potrebno je:
- jedna velika šargarepa
- jedan beli krompir
- jedna jabuka, oljuštena i izrendana
- malo soli

Priprema: Staviti iseckano povrće i jabuku u šerpu, naliti manjom količinom vode, pa poklopljeno kuvati deset minuta. Dodati so.

◘ Šargarepa sa ćuretinom (šest meseci)

Potrebno je:
- 100 g ćuretine, očišćene od kostiju i kože
- jedna šargarepa
- kašika pirinča

Priprema: Ćuretinu prokuvati, dodati šargarepu, i na kraju pirinač.
Zatim ocediti, izblendirati, i dodati vodu od kuvanja, da bi se napravila kaša.

Prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista