Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se čuva hrana za bebu?

Bebin imuni sistem nije razvijen kao kod odraslih. Zato je potrebna dodatna briga kod pripremanja i čuvanja hrane, pošto je podložna neprekidnom procesu razgradnje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

● Kuvana hrana se stavlja u frižider čim se ohladi, a najkasnije za dva sata.

● Veće količine vruće hrane povećavaju temperaturu frižidera i potpomažu rast bakterija. Takođe doprinose bržem stvaranju leda.

● Hrana pripremljena za bebe može da stoji u frižideru u staklenoj ambalaži do dvadeset četiri sata pre nego što se upotrebi. Treba je staviti na najhladnije mesto, nikako u vrata. Nikada ne ostavljajte pripremljenu hranu u frižideru nepokrivenu.

● Proteinska hrana (jela sa jajima, mesom, ribom, mlečnim proizvodima) se brže razgrađuje i ima manju prirodnu zaštitu od invazije mikroba, pa je svakako treba iskoristiti tokom dvadeset četiri sata.

● Hrana koja sadrži prirodne konzervanse kao što su kiselina ili šećer, održaće se lakše nego proteinska hrana. To, praktično, znači da povrće i voće, a naročito citrusno - ostaje duže sačuvano. Ali, ako je van frižidera, počeće da se razgrađuje. Vitamin C je naročito podložan razgradnji ako je izložen vazduhu.

● Pripremljena hrana može da se zaledi u malim, pojedinačnim količinama, dovoljnim za jedan obrok. Treba je upotrebiti u roku od četiri nedelje, najduže do dva meseca. Posle toga, ona gubi ukus i hranljivost.

● Hranu koja je odmrznuta - iskoristite u toku dana, ili ostavite u frižideru do sledećeg dana. Zamrznuta hrana malo brže propada od sveže, jer zamrzavanje izaziva oštećenje ćelija usled širenja kristala le-da.

Pročitajte tekst: Da li znate kako se čuva hrana?

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica