Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sterilizator i(li) prokuvavanje: Higijena bebinog pribora

Kako se održava higijena bebinog pribora - cucle, flašice, kašičica? Da li se preporučuje prokuvavanje ili sterilizator?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kad mama i beba stignu kući, počinje učenje i prilagođavanje na novi način porodičnog života. Sigurnost bebe je svakako veoma važna za roditelje, a ona se može tumačiti na više načina. Jedan od njih je i čistoća pribora za bebu. Njen imuni sistem će iz dana u dan biti sve jači i jači, spreman da se sam brani od nepoželjnih bakterija i virusa. Ali, dok se to ne dogodi, roditelji bi trebalo da se potrude da sve što bebu okružuje bude čisto. Njen pribor svakako treba da bude besprekorno čist i po mogućnosti sterilan.

Sterilizacija se vrši svakodnevno, kako se beba ne bi inficirala korišćenjem higijenski neispravnih flašica i cucli, a počinje se od trenutka kada beba počne da koristi navedenu opremu. Ovome se kasnije može nadodati i glodalica za zubiće i igračke koje beba neprestalno gura u usta.

Priprema za sterilizaciju

Pribor koji se koristi treba isprati u vrućoj vodi sa deterdžentom, a flašice i poklopce očistiti četkom za pranje flašica i dobro isprati, pa staviti na sterilisanje. Ako se koriste gumene ili silikonske cucle treba ih izvrnuti i dobro otkloniti ostatke mleka.

Kad mama doji

U ovom slučaju se steriliše pumpica za izmlazanje, flašica za prikupljanje mleka i posuda za odlaganje mleka do eventualne upotrebe (frižider, zamrzivač). Pumpicu toplo preporučujem jer je od velike pomoći majci dojilji u slučajevima kada treba stimulisati stvaranje mleka, ako to beba sama ne može. Takođe, kada se prepune dojke, izvlači se višak mleka u sterilnu flašicu i ostavlja u posude ili kesice za odlaganje i čuvanje. Tako se dragocena hrana može sačuvati i upotrebiti kasnije. Ako se koristi cucla-varalica (laža) za umirivanje bebe, i nju je potrebno sterilisati. Dobro ih je imati više komada (3-4).

Kad mama hrani bebu adaptiranim mlekom

Pribor za hranjenje mora da bude sterilan, a to su  flašice, poklopci i cucle (više komada), nož za poravnavanje, cucle varalice.

Načini sterilizacije

Postoje tri glavna načina sterilisanja:

  1. Sterilizacija hladnom vodom i hemikalijama (tablete ili tečnost).
  2. Sterilizatori na paru – napravljeni specijalno za bebine flašice, električni ili sterilizator koji se stavlja u mikrotalasnu rernu.
  3. Flašice možete sterilisati tako što ćete ih upakovati kao zavežljaj u tetra pelenu (zbog kamenca) i kuvati ih u posebnoj posudi (npr. lonac), određenoj samo za to, oko 10 minuta od momenta ključanja. Cucle je dovoljno kuvati oko 4 minuta.

Koju ćete sterilizaciju da koristite zavisi od vas, a moj favorit je električni sterilizator na paru, sa oznakom »iQ24«. Steriliše za šest minuta, lak je i jednostavan za upotrebu.

Kada prestati sa sterilizacijom

Kako beba raste i počne samostalno da sedi, tada je i preporučeno vreme za početak uvođenja čvrste hrane,  a to je oko šestog meseca života. Pribor iz kojeg beba jede i pije (tanjirići, činijice, kašičice, čaše, šolje), ne morate sterilisati. Dovoljno je da ih operete  tečnošću za sudove i toplom vodom, ili u mašini za sudove, kao i za odrasle.

Održavanje higijene je podjednako važno i kasnije kada dete prohoda i počne samostalno da jede. Potrebno je da ga naviknete da redovno pere ručice, kao i da održava higijenu usta pranjem zubića.

Napomena! Ukoliko beba ima mlečac (soor) pored tretmana za uklanjanje naslaga iz usta, vodite računa da detetov pribor bude sterilisan. Ako su naslage raširene, treba ograničiti upotrebu cucle varalice i češće je dezinfikovati (kratkotrajno uranjanje u ključalu vodu ili posebnu tečnost za sterilizaciju pribora za hranjenje).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica