Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravilno držanje bebe: koji položaji su dozvoljeni?

U naručju roditelja beba treba da se oseća zaštićeno i bezbedno. Saznajte kako da je pravilno držite i nosite.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najprirodniji, a ujedno i najbolji način, jeste da držite bebu okrenutu prema sebi, s tim da joj uvek pridržavate glavicu - ona još uvek ne može da je drži sama. Okrenuta prema vama, ona gleda vaše lice i uspostavlja kontakt direktno, pogledom oči u oči. Majke instinktivno bebu stavljaju na levu ruku, verovatno da bi dete čulo otkucaje majčinog srca - poznati, umirujući zvuk još iz maminog stomaka. Smešite se bebi i toplim glasom joj govorite lepe reči. Šaljite joj poruke koliko je volite, pa će se vaša beba osećati sigurno.

Položaj na leđima
Da biste bebu držali u pravilnom položaju, pre svega vodite računa da joj glava bude u pravoj liniji sa telom. Na samom početku, od rođenja, ležanje na leđima je položaj koji bebe najčešće koriste. Taj položaj je i pravi izbor kada stavljate bebu da spava. Kada je u budnom stanju, mirna, takođe bi trebalo da leži na leđima.

Ovaj položaj je koristan i za bebe koje piju na flašicu. Kada želite da je držite u naručju, obuhvatite bebu rukom oko leđa, a glavicu joj pridržavajte unutrašnjom stranom lakta - vodite računa da uvek bude u liniji sa telom. Drugom rukom pridržavajte bebu oko kukova. U ovom položaju, možete da je ljuljuškate i šetate.

Kada beba sisa, najpravilniji položaj je da glava bude u ravni sa telom, a kada bebu okrećete ka dojci, okrećite celo telo. U protivnom, nastaje bol zbog nepravilnog položaja, što za posledicu ima odbijanje sisanja.

Software:Adobe Photoshop CS3 Macintosh Created: 2010:03:17 11:55:55

Položaj za smirivanje
On podseća bebu na položaj u kojem je bila u maminom stomaku, pa je idealan za opuštanje i smirivanje. Postupak je sledeći: okrenite bebu leđima prema sebi, a njen potiljak oslonite na svoje grudi. Jednom rukom pridržavajte bebu preko grudi (ruke su joj slobodne), pa savijte bebine noge prema njenom stomaku, a drugom rukom poduprite njenu guzu. Težište je uvek na ruci koja bebu drži preko grudi, dok druga ruka ponekad može da bude i slobodna. Beba je u pravilnom položaju, a ima i dobar pregled oko sebe.

Položaj na ramenu

Preporučuje se za podizanje bebe, kako bi izbacila višak vazduha, to jest podrignula neposredno posle obroka. Jednom rukom pridržavajte bebin potiljak, odnosno glavicu, a drugom guzu. Okrenite bebu grudima prema sebi. Podignite je toliko da može da spusti glavu na vaše rame - bilo da gleda u vas, ili u okruženje.  

U ovom položaju, beba može da se nosi, šeta i mazi uz mamin (ili tatin) vrat, što joj veoma prija i smiruje je - zbog dobro poznatog mirisa. Takođe, omogućava joj da otkriva svet oko sebe, gledajući preko ramena onog ko je nosi. Jedino povedite računa da bebina glava ne padne na vaše grudi - to je suviše nisko. U tom slučaju, potiljak i vrat joj neće biti u dobrom položaju, što može da dovede i do povraćanja, naročito posle podoja ili obroka. Iz predostrožnosti, uvek stavite peškirić na rame.

Na ruci, licem okrenuta na dole

Ovaj položaj je veoma pogodan za sasvim male bebe, naročito kada nešto morate da uradite u kući, a ne možete da spustite bebu, ili kada želite da je utešite šetnjom. Položite bebu na vašu podlakticu - neka joj glava bude oslonjena na gornji deo podlaktice. Drugom rukom joj pridržavajte stomačić, tako što ćete provući ruku između bebinih nogu. Bebe u ovom položaju uživaju.

Okretanje bebe prilikom oblačenja ili masaže

Kada, u položaju na leđima, želite da okrenete bebu na stomak, kako biste je obukli ili izmasirali - najpre bebinu ručicu položite uz telo, potom okrenite bebu, a onda ručicu stavite u fiziološki položaj (blago savijenu u laktu, i napred u ravni sa glavicom). Isto tako je vraćate na leđa. Kada presvlačite pelenu - odignite od podloge  bebinu guzu, pridržavajući kukove, i tako promenite pelenu. Nije dobro da bebu vučete za noge. 

PAŽNJA! Kada hodate sa bebom u naručju, pazite gde stajete. Ako vi padnete, pada i beba.  

Anđelka Kotević, viša medicinska sestra, šef službe "Halobeba"u Gradskom zavodu za javno zdravlje

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica