Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Devijacija nosa kod beba: Kako prepoznati probleme sa disanjem

Kakve probleme mogu da imaju deca zbog nosa kroz koji ne može da prođe dovoljno vazduha, kakve nosne devijacije postoje, kako se prepoznaju, a kako leče?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na ova pitanja odgovara dr sci med. Ivan Baljošević, ORL specijalista.

Kakve devijacije nosa postoje i kako nastaju?

- Devijacija nosa, u stvari, predstavlja iskrivljenje nosne pregrade. Može da bude urođena ili kongenitalna i stečena. Urođena nastaje kada nosna pregrada, odnosno septum, raste brže od okolnih kostiju lica, pa se krivi. Stečena predstavlja posledicu traume nosa, koja može da nastane veoma rano: na primer, još prilikom razvoja ploda u materici. Tada nastaje kao rezultat produženog kontakta lica sa zidom materice, a može da nastane i prilikom otežanog porođaja. Kasnije nastale devijacije su uvek uzrokovane povredama kod dece, kao posledice pada ili udarca u lice.

Kada i kako se prepoznaje nosna devijacija kod beba?

- Izražena devijacija nosa može da se prepozna i u najranijem uzrastu, pre svega po estetskom deformitetu nosa - koji je iskrivljen na jednu ili na drugu stranu. Takve bebe otežano i čujno dišu na nos, hrču prilikom spavanja i teže uzimaju hranu.

Povezane vesti

Treba reći da se bebe rađaju sa refleksom disanja na nos, dok je disanje na usta proces koji će da nauče u drugom mesecu života. Zato svako otežano disanje na nos kod odojčadi uzrokuje i otežano uzimanje hrane, a time i slabije napredovanje.

Koji simptomi ukazuju na devijacije?

- Osnovni simptom je, kao što smo naveli, otežano i čujno disanje na nos. Kasnije mogu da se jave i česte infekcije nosa i paranazalnih šupljina. Te infekcije su praćene curenjem gnojnog, zelenkastog sekreta iz nosa i povremenim kašljem. Kao posledica izražene devijacije - razvija se i nepravilan, nazalni govor kod dece.

Kome se obratiti za pomoć, i kada?

- Ako na osnovu svih navedenih simptoma posumnjamo da dete ima devijaciju nosa, treba se obratiti lekaru u Domu zdravlja. Simptomi opstrukcije nosa, koji su izazvani devijacijom, mogu da budu slični simptomima koji su izazvani alergijskim promenama u nosu, ili uvećanim trećim krajnikom. Zato se pravilna i tačna dijagnoza devijacije nosne pregrade može postaviti samo lekarskim pregledom.

Povezane vesti

Kako se dijagnostikuje devijacija?

- Dijagnoza se postavlja relativno jednostavno, rutinskim pregledom nosne šupljine, takozvanom prednjom rinoskopijom. Ukoliko se radi o visokim, nepristupačnim devijacijama nosa, koje se nalaze u delu nosa koji je bliži bazi lobanje, na Institutu za majku i dete imamo savremene aparate kojima postavljamo dijagnozu. Tu, pre svega, mislim na rinomanometar, kojim se meri otpor vazduha prilikom prolaska kroz nosne šupljine. Na taj način možemo da dobijemo tačan stepen opstrukcije nosa, što pomaže u donošenju odluke o eventualnom hirurškom lečenju. Takođe koristimo i video nazolaringoskop, koji predstavlja malu fleksibilnu kameru kojom se posmatra unutrašnjost nosne šupljine i donjih disajnih puteva.

U kom uzrastu je najpovoljnije da se dete operiše?

- Dečji nos prolazi kroz period intenzivnog rasta i razvoja, koji će se završiti tek u šesnaestoj godini života. Hirurški rezultati operacije nosnog septuma su najbolji kada se vrše u tom uzrastu.

Povezane vesti

Međutim, kada su opstrukcije nosa izazvane devijacijom - izrazite, operacija može da se uradi i kod mnogo mlađe dece. U našoj ustanovi, operacije nosnog septuma vršimo već kod dece uzrasta od sedam godina.

Da li postoje povrede nosa koje obavezno zahtevaju pregled ili, čak, operaciju?

- Povrede nosa u dečjem uzrastu su veoma česte, s obzirom da je nos najistureniji deo lica, koji se u toku igranja ili nepažnjom često povredi. Povreda nosa, koja je praćena otokom i podlivima, kao i pomeranjem nosa u stranu, može pobuditi sumnju da postoji prelom nosnih kostiju. U tim slučajevima se treba obratiti lekaru i načiniti rendgen snimak nosnih kostiju. Prelomi nosnih kostiju koji nisu stariji od sedam dana, rešavaju se jednostavnom hirurškom intervencijom - repozicijom (ponovno nameštanje). Ukoliko se povreda zanemari, mogu da nastanu devijacije nosa i deformacije koštanog dela nosne piramide - koje kasnije moraju da se rešavaju ozbiljnijim hirurškim intervencijama.

Ako primetite da vaše dete diše na usta, svakako se obratite ORL specijalisti, jer nos služi za disanje, a ne samo za brisanje.

Kada je neophodna operacija?

Devijacije nosa su veoma česte anomalije. Smatra se da oko 90 odsto ljudske populacije ima neki stepen devijacije nosa. Svakako da ih ne treba sve operisati. Hirurškim putem se tretiraju samo jako izražene devijacije. Ako to pokušamo da izrazimo u procentima, operiše se između 10 i 20 odsto devijacija nosa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica