Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 važnih činjenica o prvim zubima

Nicanje prvih mlečnih zubića predstavlja jedan od najznačajnijih trenutaka u razvoju bebe. Zato im treba posvetiti dužnu pažnju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mlečni zubi se pojavljuju u periodu između četvrtog i dvanaestog  meseca. Pre toga je rano, pa je neophodno  proveriti da se ne radi o tvorevinama koje liče na zube, ali su labavo pričvršćene i mogu da budu opasnost za gutanje ili udisanje. Ako se mlečni zubi ne pojave posle prve godine, postoji opasnost od urođene nepravilnosti u broju ili, čak, nedostatku svih zuba.

Iznećemo nekoliko najvažnijih pravila vezanih za adekvatan razvoj i negu mlečnih zuba. 

1. Mlečni zubi su važni

Veoma je pogrešno i nestručno mišljenje da mlečna dentacija nije značajna i da joj ne treba posvećivati pažnju, odnosno negovati zube i odlaziti kod stomatologa.

* Mlečni zubi su, pre svega, važni za pravilnu ishranu, jer je samo dobro prerađena hrana - zdrava.
* Uloga mlečnih zuba je veoma važna i za razvoj kostiju vilice.
* Pored viličnih kostiju, mlečni zubi su značajni i za razvoj stalnih zuba.
* Ne sme se zaboraviti ni uloga mlečnih zuba u pravilnom razvoju govora (mada je ne treba prenaglašavati), a svakako je važan i estetski momenat.

Mlečni zubi postoje da bi obezbedili sve ove funkcije, jer su vilične kosti previše male da se u njih postave mnogo krupniji, stalni zubi. Oni se razvijaju uporedo sa razvojem kostiju. Ukoliko nedostaje značajniji broj mlečnih zuba (zbog urođenog poremećaja ili, nažalost, vađenja) - neophodno ih je nadoknaditi protezicama, kako bi se sve ove funkcije očuvale. 

2. Oboljenja mlečnih zuba su infektivna

Zaštita zuba počinje od trenutka nicanja. Tada se na njihovoj  površini naseljavaju bakterije koje izazivaju zubni kvar. Najznačajnija od tih bakterija je Streptococcus mutans - najčešće se prenosi iz usta osoba koje su u dužem kontaktu sa bebom, pre svega iz majčinih. Zato je izuzetno važno da majka ima izlečene sve zube i da redovno održava higijenu i koristi rastvore protiv karijesa i oboljenja desni (Fluorogal, Ozosept i druge, koji sadrže fluoride).

3. Mlečni zubi lako i brzo oboljevaju, i to ne samo od slatkiša

Pored zubnih bakterija, najznačajniji faktor za oboljevanje mlečnih zuba su suviše česti obroci. Oni su nepovoljni i za opšte zdravlje, pa je savet svakog pedijatra da se beba što hitnije uobroči. Za zube su najnepovoljniji noćni obroci - bilo da je to flašica sa mlekom, sokom, ili česta noćna dojenja. Dozvoljeno je da u bočici preko noći bude isključivo čista voda. Često hranjenje kašicama i drugom veštačkom hranom - zaslađenom ili nezaslađenom, isto tako deluje na razvoj ranog karijesa.  

4. Mlečne zube treba negovati odmah po nicanju

Velika je greška da se zapostavi higijena mlečnih zuba pod izgovorom da je dete još uvek malo. Mlečni zubi su veoma osetljivi, pa ako se uklopi velika zastupljenost bakterija, česti obroci i slabija odbrambena svojstva pljuvačke, dolazi do razvoja veoma teškog i ozbiljnog oboljenja zuba - cirkularnog karijesa. Higijena prvih zuba se započinje blago navlaženom gazicom - odsečnim vertikalnim pokretima, koji idu od desni prema griznim površinama, i to i sa spoljašnje strane (prema usnama) i sa unutrašnje strane (prema jeziku). U međuvremenu, dete se igra sa četkicom. Tek kasnije se prelazi na četkicu - preporuka je da roditelj pere detetu zubiće sve do treće godine.

5. Mlečne zube treba često posmatrati

Kad god se na njima primete bilo kakve promene u vidu beličastih ili sivkastih mrlja (rupice su već uznapredovali stadijum), dete treba odmah, bez čekanja odvesti specijalisti - dečjem stomatologu. Najverovatnije se radi o početku teškog oboljenja zuba, cirkularnom karijesu. Ukoliko se brzo ne reaguje, u roku od nekoliko nedelja može da dođe do ozbiljnog, često nepovratnog oštećenja zuba. Ako stomatolog kaže da ne treba ništa da se radi, da to nije važno, ili da tu ništa ne može da se učini, bez razmišljanja potražite drugog!

6. Dete je potrebno voditi stomatologu i pre treće godine

Neophodno je da se dete najmanje dva puta godišnje odvede na pregled, a uvek kad god roditeljima nešto izgleda sumnjivo. Redovne kontrole kod stomatologa, koji ima prijateljski stav prema deci, stvaraju naviku odlaska i sprečavaju strah od stomatološke ordinacije. 

7. Mlečne zube treba "zalivati"

Zalivanje fisura je moćna tehnika - ona sprečava razvoj karijesa na griznim površinama bočnih zuba. Inače, takav karijes je najčešće zastupljen, ako ne dođe do pojave ranog cirkularnog karijesa, o čemu smo već govorili. Posebno su značajni drugi mlečni molari ("petice"), jer je neophodno da budu u vilicama do jedanaeste godine. Oni su veoma važni za pravilno postavljanje zuba i ključni u procesu dobrog žvakanja. 

8. Mlečne zube treba hitno lečiti kada obole

S obzirom da je značaj prisustva mlečnih zuba veliki, treba na vreme sprečiti oboljevanje, ali isto tako i odmah preduzeti lečenje. Mlečni zubi su tanki, gracilni, pa karijes mnogo brže napreduje. Nikako ne slušajte savete da se mlečni zubi ne "popravljaju". Ponekad kod roditelja postoji dilema da li se radi o velikoj psihičkoj traumi kada dete u prvoj i drugoj godini preživljava stomatološke intervencije (više o ovoj temi pročitajte u tekstu: Kod zubara bez straha ). Međutim, danas postoje savremeni materijali sa kojima je moguće da se većina zahvata uradi praktično bez "zujalice" i bola.  

9. Mlečni zubi moraju da se vade ako ne mogu da se izleče

Ukoliko nema mogućnosti uklanjanja karijesa i restauracije ili lečenja zuba, kod koga je došlo da izumiranja tkiva pulpe (u narodu se nepravilno naziva živac) - zub je neophodno izvaditi jer predstavlja izvor infekcije. Moguća su oštećenja klica stalnih zuba, a postoji i štetni uticaj na imuni sistem, zglobove, srce i opšte zdravlje. Isto tako, uvek postoji opasnost da sa najmanjim padom imuniteta dođe do otoka i ozbiljnih komplikacija. 

10. Mlečni zubi zahtevaju primenu fluorida

Fluoridi su najmoćnije sredstvo za zaštitu od zubnog karijesa i u borbi protiv njegovog napredovanja. Oni su i glavni razlog značajnog pada zastupljenosti ovog oboljenja u razvijenim zemljama. Obavezna je primena dečjih zubnih pasta sa fluorom. Za ostale oblike fluorida (tabletice, rastvori, gel, premazivanje) bi bilo najbolje da ih specijalista odredi u odnosu na individualni rizik.

Prof. dr Jovan Vojinović

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica