Kada bi bebe mogle da biraju kada će da se rode, to sigurno ne bi bila zima. A mame? Da li bi mame izabrale zimu da rode svoje mezimče? Sumnjam. Razlozi su brojni i vrlo "životni": veš se sporo suši, bebu nije moguće izvesti u šetnju kad god roditelj to zaželi, a tek oblačenje zimi - i mame, i bebe...

Šalu na stranu, sa bebama koje su se rodile zimi, treba biti oprezniji:

*Ako je temperatura vazduha iznad 15 stepeni, a pupčana rana zarasla, beba može u kratku šetnju.

*Ako je temperatura niža od 15 stepeni, treba sačekati sa izlascima dok beba ne napuni mesec dana.

* Sa bebom ne treba izlaziti u šetnju ako je temperatura ispod minus deset stepeni.

Zimi je oko podneva najtoplije, pa bi bilo dobro da se bebin dnevni ritam uskladi tako da u šetnju ide svaki dan u tom periodu. Prvih pet dana, treba iznositi bebu na terasu ili ispred kuće dobro utopljenu - kao za šetnju, kako bi se navikla na svež vazduh. Najpre deset, pa 15, pa 20 minuta... Dužina boravka napolju se iz dana u dan postepeno povećava. Posle toga, možete da izađete u šetnju sa bebom u kolicima (na primer, u obližnji park), najviše do dva sata. Bebe su izuzetno osetljive na temperaturne promene, pošto im centar za termoregulaciju još nije dovoljno razvijen.

Više o ovoj temi pročitajte u tekstu: Da li je bebi hladno napolju?

Boravak na svežem vazduhu poboljšava san, apetit, raspoloženje, podiže imunitet i doprinosi poboljšanju opšteg stanja deteta. Beba tako, između ostalog, uči o svetu oko sebe.

Koliko vremena beba sme da ostane napolju? Koja je najniža temperatura na koju može da se izvede?

Beba zimi ne bi trebalo da boravi napolju duže od dva sata. Treba češće proveravati da li su joj tople ručice i nogice, da li je dobro zaštićena od hladnoće.

Ako počne da kenjka ili plače, treba se vratiti kući, jer joj šetnja u tom momentu očigledno ne prija.

Što se oblačenja tiče, bebu bi zimi trebalo dobro utopliti, i to višeslojnom garderobom. Tom prilikom, "skafander" je uvek dobrodošao - jer štiti celo telo, naročito bebina leđa. Obavezna je kapa koja pokriva uši, kao i šal i rukavice.

Od izuzetne važnosti je i obuća za sneg, koja treba da bude topla, a ako dete već uči da hoda, onda i nepromočiva. Kolica za šetnju treba da imaju zaštitu i toplu podlogu na mestu gde beba leži (može i ćebe).

Napomena! Sa bebom nikada ne treba šetati zimi ako duva vetar, pada kiša ili susnežica, ako je magla ili mećava.

Anđelka Kotević, viša medicinska sestra, šef službe "Halobeba" u Gradskom zavodu za javno zdravlje