4 znaka koja ukazuju na poteškoće u začeću: Nisu razlog za paniku, ali mogu da utiču na plodnost

Ako primetite ova 4 simptoma kod sebe nije zgoreg da se obratite lekaru jer mogu da ukažu na poteškoće sa zatrudnjivanjem.

Shutterstock

Ukoliko pokušavate da ostanete u drugom stanju već neko vreme, sasvim je normalno da se povremeno zapitate zašto ne ostajete trudni i da li postoji neki problem.

Ako imate bilo kakvu sumnju u vezi sa svojim reproduktivnim zdravljem, najbolje je da se obratite lekaru, ali imajte na umu da i neki znaci mogu da ukažu na to da ćete možda imati poteškoće da zatrudnite.

Svakako, iz toga ne treba da donesete bilo kakav zaključak da sa vašim reproduktivnim zdravljem nešto nije u redu – u krajnjem slučaju, možda je problem u partneru, a možda uopšte i nema problema.

Da biste shvatili zašto još uvek ne ostajete u drugom stanju, iako pokušavate, donosimo vam nekoliko najčešćih znakova koji mogu da ukažu na probleme s plodnošću – ako ih prepoznate kod sebe, najbolje je da se obratite lekaru.

Znaci koji mogu da ukažu na probleme s plodnošću kod žena:

1. Izostanak menstruacije

Jedan od najčešćih znakova koji ukazuje na probleme sa začećem je obično povezan sa ovulacijom. Ako se desi da po nekoliko meseci nemate menstruaciju, to može da znači i da ne ovulirate.

Imajte na umu da i stres i ishrana, između ostalog, mogu da utiču na izostanak menstruacije.

2. Hormonske promene

Ukoliko primećujete promene u libidu, dobijate na kilaži, kosa vam se istanjuje ili imate probleme sa kožom i dlačicama na licu, to može da ukaže na hormonski disbalans u telu, što može da ima posledice i na plodnost.

Ako prepoznajete ove simptome kod sebe i imate poteškoća sa začećem, obratite se lekaru.

3. Neredovne menstruacije

Svakako je u smislu reproduktivnog zdravlja razlog za brigu ako uopšte nemate menstruaciju, ali i neredovne menstruacije ponekad mogu da ukažu na probleme sa plodnošću. Ne samo što neredovne menstruacije otežavaju začeće jer ne možete da znate kada ovulirate i kada ste najplodniji, već mogu da budu i simptom sindroma policističnih jajnika, koji takođe može da utiče na plodnost, piše motherandbaby.com.

4. Endometrioza

Neki od češćih simptoma endometrioze su obilne i bolne menstruacije (koje utiču na vaš svakodnevni život) i bol tokom intimnih odnosa. Endometrioza može da utiče na plodnost, zato ne oklevajte da se obratite lekaru ako sumnjate da je imate.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

SVAKI ŠESTI PAR U SRBIJI SE BORI SA ZAČEĆEM: Šta kažu žene koje su prošle kroz proceduru vantelesne oplodnje (KURIR TELEVIZIJA)  Kurir televizija