Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZOSTAO VAM JE CIKLUS, A NISTE TRUDNI - BEZ PANIKE: Ovo su uzroci koji ne znače da ste u problemu ako planirate bebu!

Izostanak mensturacije, a znate da niste trudni, ne znači istovremeno i da postoji ozbiljan poremećaj koji će biti prepreka na vašem putu do majčinstva.

 Toalet, menstruacija, žena Izvor: Shutterstock

Bez obzira na to da li se menstruacija javlja svakog meseca tačno u dan ili sa malim fluktuacijama, čim zakasni, mnoge žene misle da su trudne. Panika nastaje ako znaju da nisu u drugom stanju, a to žele - prva njihova pomisao je da postoji problem koji zahteva posetu lekaru.

Ne znači da svaka žena koja pokušava da ostane u drugom stanju, a pri tome doživi izostanak mensturacije, ima ozboljan zdravstveni problem. Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na ženski ciklus. Da li ste možda imali mnogo stresa u poslednjih nekoliko nedelja? Ili vas je namučila velika prehlada? Ove i druge stvari mogu uzrokovati da na kratko nemate menstruaciju.

Ovo su neki od razloga za izostanak mensturacije koji ne znače istovremeno prisustvo ozbiljnog zdravstvenog problema.
Hormonske oscilacije su jedan od najčešćih uzroka kašnjenja menstruacije. Na primer, nedostatak ženskih hormona ili višak muških hormona može dovesti do izostanka menstruacije. Postoji mnogo mogućih razloga zašto dolazi do ovog disbalansa - na primer autoimune bolesti ili promene na jajnicima. Za ovo mogu biti odgovorni i drugi hormoni, koji na prvi pogled nemaju veze sa ciklusom. Posebno važnu ulogu igraju tiroidni hormoni.

Neredovno uzimanje antibebi pilule jedan je od uzroka izostanka cikluca. Ako prestanete da uzimate pilulu, telu treba neko vreme da se vrati u prirodni ciklus. Ovo ponekad može potrajati duže od godinu dana. Stres može biti okidač za izostanak menstruacije. Psiha ima ogroman uticaj na procese u našem telu. Stres na poslu, porodični problemi, brige, strahovi i teškoće utiču na nas: hormoni stresa deluju na hormone koji utiču na ciklus. Menstruacije prestaju ako se naša dnevna rutina često menja: rad u noćnoj smeni, džet leg, noćne žurke, nedovoljno sna, rano buđenje - sve ovo zbunjuje telo.

Oscilacije telesne težine deluju na ciklus, naročito ako izgubite mnogo težine. I ovde telo reaguje, a na kraju krajeva, nedostatak telesne težione nije dobra osnova za zdravu trudnoću. Infekcije su uzroci izostanka mensturacije: ako ste bili bolesni usred ciklusa, to može malo odložiti menstruaciju. Telo se iscrpljivalo da se nosi sa bolešću i moralo je da se bori protiv virusa i bakterija.
Profesionalno bavljenje sportom uzrok je neredovnih menstruacija. To je zbog ekstremnih fizičkih zahteva koji opterećuju organizam i mogu izazvati prestanak menstruacije.

BONUS VIDEO

Pogledajte

05:11
"DOŠLO MI PET ŽENA S KANCEROM, TRI SU IMALE UREDAN PAPATEST" Ginekolog upozorio na opasnu infekciju koja pogađa i mlađe žene
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV


Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica