Koliko je opasno ako dobijete grip tokom VTO? Jedan lek se nikako ne preporučuje

Šta je gore od gadne prehlade ili gripa kada ste usred procesa vantelesne oplodnje (VTO)? S jedne strane, morate uzeti u obzir svoje zdravlje, a s druge, postoji zabrinutost da bi bolest mogla da ometa izglede za trudnoću.

Shutterstock

Kada ste u muci ciklusa vantelesne oplodnje, moglo bi da se osećate kao da bi život trebalo da stane. Ipak, svet ne staje, a nažalost, ni sezonske bolesti. Dakle, šta da učinite ako se prehladite ili dobijete grip tokom VTO-a ili posle transfera embriona? Da li je to razlog za zabrinutost? I ako jeste, koji su sigurni lekovi?

Evo dobrih vesti – prehlada ili grip tokom VTO ciklusa ili nakon transfera embriona obično nije razlog za uzbunu. Proces vantelesne oplodnje je dizajniran da bude robustan, a vaše telo je moćna tvrđava sposobna da se nosi sa ovim bolestima dok izvodi zamršeni ples začeća. Ali nije sve tako ležerno i lako – treba imati na umu neke važne stvari:

Razumevanje bolesti

Prehlada i grip su virusne infekcije i nemaju direktan uticaj na embrion ili VTO proces. Ali visoka temperatura može potencijalno uticati na implantaciju nakon transfera embriona, tako da je ključno da budete toga svesni.

Održavanje hidratacije

Hidratacija je ključna za oporavak. Obavezno pijte puno tečnosti kako biste pomogli svom telu da se izbori sa infekcijom.

Odmor

Dajte svom telu šansu da se bori. Odmor pomaže u obnavljanju vašeg tela i jača vaš imuni sistem.

Paracetamol i ibuprofen tokom VTO-a

Ali šta je sa lekovima? Tokom VTO ciklusa ili nakon transfera embriona, ključno je razumeti šta je bezbedno uzimati za simptome prehlade ili gripa. Ovde na scenu stupaju paracetamol i ibuprofen, dva uobičajena leka bez recepta.

Paracetamol

Paracetamol se generalno smatra bezbednim za uzimanje tokom VTO tretmana. To je svestran lek koji može da smanji temperaturu, ublaži bol i nelagodnost simptoma prehlade i gripa. Međutim, kao i kod svih lekova tokom ovog delikatnog perioda, najbolje je da uzimate paracetamol samo uz savet lekara.

Ibuprofen

Ibuprofen je, s druge strane, malo drugačiji. Iako je efikasan lek protiv bolova i antiinflamatoran, neke studije sugerišu da nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID), poput ibuprofena, mogu uticati na proces implantacije. Stoga se preporučuje izbegavanje tokom VTO-a, a posebno nakon transfera embriona.

Uvek zapamtite, vaše zdravlje i bezbednost su od najveće važnosti. Nemojte se ustručavati da tražite lekarski savet ako se osećate loše tokom vantelesne oplodnje. Vaš lekar može dati prilagođene savete kako bi osigurao najbolji mogući ishod.

Lečenje prehlade ili gripa tokom VTO tretmana i nakon transfera embriona je uvek vrlo strestno. Samo zapamtite da ćete prebroditi oluju gripa, pažljivo se lečite i ostanite u bliskom kontaktu sa svojim lekarom.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik za gasove i grčeve kod beba  TikTok/enchantednanny