Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO TREBA ČEKATI POSLE POBAČAJA? Ako želite da zatrudnite ponovo, evo kada je pravo vreme i manji rizik

Autor Radmila Ilić

Istraživanje je otkrilo kada je pravo vreme da žena zatrudni ponovo ako je prethodno doživela pobačaj.

 Tužna, žena, pobačaj Izvor: Shutterstock

Pitanje koje se nadamo da će što manje žena postaviti jeste koliko treba čekati posle pobačaja ako želimo ponovo da pokušamo da ostanemo trudni. Nažalost, ima žena kojima je ovo pitanje od velike važnosti. Neka nova istraživanja sada savetuju žene da je najbolje da pokušaju ponovo da zatrudne u roku od 6 meseci od pobačaja kako bi bile najbolje šanse za uspešnu trudnoći.

Ovom istraživanju suprotstavlja se Svetska zdravstvena organizacija, koja preporučuje da sačekate najmanje 6 meseci pre nego što pokušate ponovo. Ove informacije jesu zbunjujuće, ali hajde da vidimo ko je u pravu.

Još uvek nema definitivnog odgovora, ali istraživanje je važno i treba ga shvatiti ozbiljno. Sproveo ga je Univerzitet na Malti i Univerzitet u Aberdinu, i analizirali su podatke oko milion žena u 11 različitih zemalja. Bila su dva glavna nalaza:

  • Žene koje zatrudne u periodu manjem od 6 meseci nakon pobačaja imaju manji rizik od neželjenih ishoda u poređenju sa onima koje čekaju duže od 6 meseci.
  • Smanjen je rizik od pobačaja i prevremenog porođaja ako zatrudnite u prvih 6 meseci nakon pobačaja.

Jedan od istraživača rekao je da je njihova analiza jasno pokazala da je optimalno vreme da žena pokuša ponovo da zatrudni u roku od 6 meseci, ali je priznao da mu nije najjasnije zašto je to tako.

"Suprotno ovome, prema smernicama SZO, preporučuje se čekanje od najmanje šest meseci nakon pobačaja. Naša analiza svih objavljenih studija o ovoj temi, do danas, pokazuje da je definitivno manje od šest meseci najbolje. Jedno od objašnjenja može biti da ako je neko imao pobačaj, mogao bi se sa većom pažnjom brinuti o sebi, biti motivisaniji i možda plodniji, ali to se u ovom trenutku samo nagađa", objašnjava doktor koji je učestvovao u istraživanju.

 Par, ljubavni par, seks
Ljubavni par u krevetu
Izvor: Shutterstock

Da li treba pokušati što pre?

Ključno je da ponovo pokušate onda kada se osećate spremno, ali istraživanje pokazuje da ne morate da čekate određeno vreme.

Parovi mogu da pokušaju ponovo onog trenutka kada se oni osećaju spremno, nikakvih ograničenja nema.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivana

A drugarica je imala "mised". Sledeceg meseca zatrudnela i sva ok..druga posle 3m.

Najnovije

Vesti

Porodica