Što pre, to bolje! Ovo pravilo posebno važi za žene koje s nestrpljenjem čekaju da saznaju da li su trudne. Kada pokušavate da ostanete u drugom stanju, želite odmah da dobijete potvrdu da ćete postati majka. A koje je najranije vreme da potvrdite trudnoću? Sve zavisi od metoda dijagnoze.

Kućni testovi

Testovi trudnoće su osetljivi na humani horionski gonadotropin, hormon koji žena proizvodi već osam do deset dana nakon začeća. Proizvođači testova po pravilu garantuju tačan rezultat od prvog dana izostanka menstruacije. Međutim, treba imati na umu da tačnost ovakvih testova zavisi od mnogih faktora, a u nekim slučajevima mogu da daju i lažno negativan i lažno pozitivan rezultat.

Test krvi za hCG

Najtačniji rezultat u najranijim fazama trudnoće daje test krvi na prisustvo humanog horionskog gonadotropina. Telo počinje da luči ovaj hormon već osmog dana nakon unošenja spermatozoida u jaje, a njegov sadržaj se povećava od devete do 11. nedelje trudnoće. Ovaj test vam omogućava da otkrijete drugo stanje već 10. dana nakon planiranog začeća.

Ultrazvuk

U kom periodu će ginekolog potvrditi trudnoću ultrazvukom, zavisi od metode analize:

  • Kada se pregleda transvaginalnom sondom, oplođeno jaje je jasno vidljivo pet, šest nedelja nakon prvog dana poslednje menstruacije.
  • Ultrazvučni pregled abdomena - obavlja se kroz prednji zid peritoneuma, trudnoća postaje primetna nakon 9-12 nedelja od početka prethodne menstruacije.

Kada trudnoća postaje vizuelno primetna

Glavni vizuelni znak trudnoće - uvećan stomak - postaje primetan tek u četvrtom, petom mesecu, kada se uvećana materica izdiže iznad stidne kosti. Ali to je slučaj sa prvom trudnoćom, sledeće će biti primetne ranije, a stomak će rasti brže.

Tokom opšteg pregleda kod ginekologa, rana trudnoća ne može da se prepozna bez dodatnih metoda istraživanja. Međutim, iskusan doktor može da posumnja na drugo stanje na osnovu indirektnih znakova: promene pigmentacije, povećanja ili popunjenosti mlečnih žlezda, učestalog mokrenja, poremećene pokretljivosti creva...

Postoji skrivena trudnoća, kada telo ne pokazuje znakove začeća, ili kada njeni simptomi mogu drugačije da se protumače. Ovo se najčešće dešava kada je, na primer, fetus previsoko smešten, a stomak ne raste. Kod žena atletske građe, snažni trbušni mišići mogu da sakriju bebu i njene pokrete. 

(Yumama)