"Neprijateljska" materica je termin koji se koristi za opisivanje ili nedovoljne ili nekvalitetne cervikalne sluzi koja je nepovoljna za kretanje spermatozoida. Cervikalna tečnost, takođe poznata kao cervikalna sluz, pomaže u putovanju sperme do jajovoda da bi oplodila jaje.

„Tokom ženskog ciklusa, tekstura, debljina i konzistencija njene cervikalne sluzi variraju. Sluz obično postaje providna, tanka, i vodenast kako se žena približava ovulaciji i kako bi pomogla u kretanju sperme. Međutim, kod 20 odsto žena ova modifikacija se ne dešava, a sluz može čak i da se zgusne. Sperma ne može da prodre u neprijateljski cervikalnu sluz zbog svoje konzistencije, a može se čak i da se uništi", objasnio je ginekolog dr Roj.

Kako da znate da imate "neprijateljsku" matericu

Ovi simptomi su najčešći:

  • Bol u predelu materice.
  • Abnormalno ili teško vaginalno krvarenje.
  • Nepravilan menstrualni ciklus.
  • Abnormalni vaginalni iscedak.
  • Bol u karlici, donjem delu stomaka ili rektalnom području.
  • Pojačani menstrualni grčevi.
  • Povećano mokrenje.
  • Bol tokom seksualnog odnosa.
Žena, toalet, bol, stomak, menstruacija, wc
Shutterstock žena u bolovima

Međutim ono što se najčešće žene pitaju je šta može da uzrokuje "neprijateljsku" matericu:

Suva, lepljiva ili gusta sluz

Jedan od primarnih uzroka neprijateljske cervikalne sluzi je hormonska neravnoteža , koja takođe često dovodi do problema sa ovulacijom. Pokretljivost spermatozoida će biti otežana ako je cervikalna sluz gusta. To takođe može da bude rezultat negativnih efekata određenih lekova.

Ćelije imunog sistema

Kao odgovor na infekcije, ove ćelije rastu. Kada se ove ćelije stvore u  grliću materice, one počinju aktivno da love i ubijaju spermu. Ovo može otežati trudnoću.

Kisela sluz

Sluz sa visokom kiselinom je štetna za spermu. Hormonski disbalans, koji može poremetiti vašu prirodnu pH ravnotežu, jedan je od uzroka ove bolesti. Visoka kiselost takođe može biti uzrokovana gljivičnim ili bakterijskim infekcijama.

"Neprijateljska" materica, simptomi i lečenje
Foto: Shutterstock 1028852743 Od čega zavisi da li će vantelesna oplodnja uspeti

Možete li zatrudneti sa "neprijateljskom" matericom?

Čak i ako žena može uspešno da zatrudni, može naići na dalje probleme sa maternicom. Povećani nivoi hormona, posebno progesterona u vezi sa lečenjem plodnosti, mogu stvoriti ono što je poznato kao negostoljubiva materica za implantaciju embriona.

Kako se leči "neprijateljska" materica?

Prema rečima ginekologa kao i bilo koja infekcija grlića materice može pre svega da se leči antibioticima. Visoke doze leka Klomida mogu izazvati agresivnost sluzi. Promena ili smanjenje doze mogu da utiču da se ovaj problem reši. Intrauterina inseminacija se takođe može koroistiti za zaobilaženje grlića materice.

"Neprijateljstvo cervikalne sluzi je obično jedna od poslednjih stvari koje se proveravaju da bi se utvrdila neplodnost, uprkos činjenici da je široko rasprostranjena među neplodnim ženama. Konsultujte se sa svojim lekarom. Razgovarajte sa svojim ginekologom i saznajte više o svojim problemima sa plodnošću kako biste ste doneli pravu odluku kako da je izlečite"", zaključuje dr Roj.

(Yumama)