Odlučili ste da ste spremni za dete, ali pitanje je da li je vaše telo spremno. Ako nemate nekih zdravstvenih problema, trebe jednostavno da se prepustite i uživate, ali ako želite da zatrudnite što pre, ovo je 5 sigurnih znakova koja signaliziraju da je najbolje vreme za pravljenje bebe upravo sada:

Izraženo čulo mirisa

Smeta li vam iznenada miris vašeg partnera? Razmislite zbog čega. Nedavno istraživanje otkrilo je da se žensko čulo mirisa izoštri kada je vreme ovulacije. U plodnoj fazi privlači ih muški feromon androsteron.

Sekret vam je drugačiji

Kad ne ovuliraš, vaginalni sekret može biti lepljiv, zamućen ili čak može skroz da izostane, ali kako ste sve bliži ovulaciji, vaše telo proizvodi više estrogena, zbog čega sekret postaje rastegljiv i bistar, poput belanca. Navedena promena konzistencije dobar je indikator da ste na vrhuncu plodnosti.

Osećate se poželjno

Majka priroda je prilično pametna. Otprilike u vreme kad ovulirate, primetićete da izgledate izazovnije.Usne su vam punije zahvaljujući povećanom estrogenu, zenice proširene i koža mekša. Ovi suptilni, ali primetni simptomi dovoljni su da se osećate poželjno i da ćete imati veću potrebu za intimnim odnosima. Rezultati nedavnog istraživanja prikazali su da su žene koje su u fazi ovulacije privlačnije muškarcima.

Stomak, bol, žena
Shutterstock Bol u predelu stomaka

Lagani bol

Bol tokom ovulacije nekim ženama je potpuno nepoznat, dok je drugima slabije ili jače izražena smetnja koja traje od nekoliko minuta, a kod nekih čak i više sati. Od žene do žene razlikuje se takođe i mesto gde se javlja. Ponekad je više levo, a nekad više desno u donjem delu stomaka. Žene katkad opisuju da se javlja u leđima ili čak spušta u noge. Šta bol tačno uzrokuje, nije do kraja razjašnjeno. Smatra se da je povezan sa trenutkom pucanja folikula i oslobađanja jajašca iz jajnika, odnosno oslobađanja tečnosti iz folikula u trbušnu šupljinu, što verojatno izaziva nelagodu i bol.

grudi-žena.jpg
Shutterstock Bol u grudima

Grudi su osetljive

Znate onaj osećaj kada su vam grudi teške i osetljive i sve što želite je da dođete kod kuće i sa sebe skinete brushalter? Svakog meseca dođe period kada su grudi i bradavice osetljive zbog hormona koji se nalaze u vašem telu pre i nakon ovulacije. Nelagoda u grudima, koju uzrokuju hormoni i povezana je sa vašim ciklusom, poznata je i kao ciklička mastalgija.

Ove su stvari koje mogu da budu prepreka za tačno određivanje ovulacije:

  • nepravilan menstrualni ciklus - neredoviti ciklusi mogu trudnoću da učine izazovnom, što znači da se plodni dani teško mogu tačno odrediti.
  • upaljeni desni - neka istraživanja pokazala su da ženama koje imaju bolesti desni treba duže vremena da zatrudne. Dobra zubna higijena dakle ne znači samo korak bliže trudnoći, već može da umanji i rizik od pobačaja.
  • loša ishrana - sada je trenutak da pazite šta jedete, određena vrsta hrane može negativno da utiče na vašu ovulaciju.

(Yumama)