Đorđe (45) i Marija (28) Gaćeša iz Beograda, postali su roditelji prvih četvorki začetih prirodnim putem. Pored starije ćerke Iskre, njihovoj porodici odjednom će se pridružiti još četiri ćerke, što zvuči zaista neverovatno.

Na Veliki petak, 22. aprila, Marija se porodila u 28. nedelji trudnoće i na svet donela svoje četvorke, a za naš portal su ponosni roditelji objasnili detaljno kroz šta su sve prošli od začeća do rođenja, ali i kroz šta prolaze sada.

Ono što se svi pitaju kada čuju da su rođene četvorke jeste da li je u pitanju vantelesna oplodnja, ali porodica Gaćeša može da se pohvali da su njihove ćerke začete prirodnim putem. Marija i Đorđe imaju stariju ćerku, ali kada su želeli da se ponovo ostvare u ulozi roditelja, saznali su da postoje zdravstveni problemi i dobili su savet da postoji potencijalna mogućnost za odlazak na vantelesnu oplodnju. Odlučili su da uđu u proces, a pre same vantelesne oplodnje, postupak je da parovi prvo prođu kroz postupak inseminacije.

"Posle dobijanja potrebnih terapija, krenuli smo na prvu inseminaciju. Kod inseminacije jedino što jeste vještačko u čitavom postupku je samo ubrizgavanje sperme u matericu žene (u matericu se uvodi tanki kateter kroz koji se ubacuje obrađena semena tečnost), dok se ostatak procesa oplodnje dešava istim putem i na identičan način kao prilikom običnog seksualnog odnosa. Kako su nam sami doktori rekli, inseminacija je postupak potpomognute oplodnje, ali sam postupak ne vrši oplodnju (kao kod VTO), već se oplodnja dešava na prirodan način, tako da trudnoća nastala inseminacijom jeste prirodna trudnoća. S obzirom da je sa jedne strane statistika uspješnosti inseminacije prilično nepovoljna (od stvorenih 3, 4 ili više folikula najčešće se oplodi 1-2, a nerijetko i ne dođe do oplodnje ijednog folikula), a da se mi sa druge strane nismo pridržavali predložene apstinencije od seksa tokom pripreme za postupak i samog postupka, mislim da niko više ne može biti siguran ko je tu tačno bio uspješan i zaslužan za trudnoću - majka priroda i mi ili sam postupak inseminacije. Na kontrolnom ginekološkom pregledu i ultrazvuku pred sam postupak, rečeno je da se vide 4 folikula, ali ni u najluđim snovima nismo mislili da će sva četiri da se oplode. Mi smo bili spremni na jedan ili nijedan, jer smo do takvih informacija došli tražeći po internetu iskustva drugih, a dobili smo neverovatan rezultat od 100 odsto uspešnosti nakon samo jedne inseminacije", govore nam Đorđe i Marija.

Marija i Đorđe Gaćeša
Privatna arhiva Marija i Đorđe Gaćeša

Ono što je posebno kod njih jeste da ni lekari na prvom ultrazvuku nisu mogli da pretpostave da su u pitanju četvorke. Tokom prvog pregleda saopšteno im je da čekaju blizance, a onda su se stvari počele menjati. Svaki sledeći pregled za njih je bio iznenađujući.

"'Problem' da kažem je taj što tu informaciju nismo dobili ni na prvom, ni na drugom, već tek na trećem ultrazvuku!
Kada smo otišli na prvi ultrazvuk, sačekalo nas je iznenađenje - 'Čestitam, trudna si i dobićete blizance'. Opa! Super. Informacija nam je 'legla' u sekundi kada je izgovorena. Drugi ultrazvuk je bio novo iznenađenje - 'Ajde da mi vidimo ove blizančiće naše. Evo ga jedno, evo ga drugo, a Boga mi, evo ga i treće. Čestitam mama i tata, imaćete trojke!' Šok je bio neizbježan, jer smo se pripremili za blizance. Trebalo nam je jedno 2-3 sata da se priberemo, ali je informacija obrađena i prihvaćena i bili smo radosni što će naša porodica da se uveća za tri nova člana", otkrivaju nam ponosni roditelji, a onda opisuju kako su se kontrole dalje razvijale, i kako je došao trenutak da shvate da će njihova porodica dobiti četiri nova člana.

"Ipak, treći ultrazvuk nas je totalno neočekivano iznenadio i šokirao u bukvalnom smislu tih riječi. Po dolasku nas je doktorica primila preko reda zbog samog broja plodova - 'Ajde da vidimo mi te naše trojkice. Aha, evo jedno, drugo, treće. Svi su tu, doooobro…' I onda dramska pauza od nekih 15-20 sekundi mukle tišine, nakon koje doktorica mene pita 'Vidiš li ti ovo, tata?' Gledam u onaj monitor na aparatu, iako mi nije prvi put da gledam i nekako se snalazim u toj slici (iako mi to nije struka ni približno), vidim šta je na monitoru, ali džaba, mozak je na pauzi, ne obrađujem informaciju i samo govorim automatski 'Vidim, ali ne kontam šta vidim.' Gledamo se tako i kaže doktorica 'Nek' vam je sa srećom, trebaće vam. Mama, nosiš četvorke!' Mislim da je tu 'došlo do prekida filma' što kaže u jednoj pjesmi pokojni Balašević. Kako smo otišli odande i došli kući, nemamo pojma. Prekid filma i obrada informacija je trajala nekih dva ili tri dana, ali kada smo je obradili i prihvatili, nismo jednostavno pristajali na nijednu drugu opciju. To je to, imaćemo četvorke. Bože pomozi ako Boga znaš."

Marija i Đorđe Gaćeša
Privatna arhiva Marija i Đorđe Gaćeša

Iako je već bila iskusna u trudnoći, svi se pitaju kako je Marija podnosila ovu višeplodnu trudnoću. Međutim, za ovu ženu to nije bio problem, čak kaže da je lakše podnosila nego kada je u stomaku imala samo jednu bebicu.

"Što se same trudnoće tiče, Marija je svima stalno na pitanje 'Kako izdržavaš?' odgovarala sa 'Kao da nisam trudna.' Nebrojeno puta je i meni rekla da joj je ova trudnoća lakša nego prva, bez obzira što nosi četiri bebice. Prije nego je konačno 'legla u bolnicu do porođaja' išla je još tri puta, pa su je ipak puštali kući. Prvi put nakon 7 dana, drugi put nakon 3 dana i treći put nakon svega 2 dana. Kad god je legla u bolnicu, bila je pokretna i svi su se čudili da je ona onolika (na poslijednjem mjerenju imala je obim stomaka od čak 140 cm) toliko pokretna i laka na nogama. Išla je drugim 'koleginicama' u kiosk u prizemlju GAK Narodni Front, donosila pakete, hranu i piće…"

Marija Gaćeša
Privatna arhiva Marija Gaćeša

Trudnoća je vođena sa posebnom pažnjom, a doktor je imao plan da pređu 30. nedelju. Međutim, njihove devojčice imale su svoj plan i baš na Veliki petak odlučile da upoznaju svet.

"Plan Prof. Filimonovića koji je vodio trudnoću, a samim tim i nas, je bio da se 'dogura', ako je ikako moguće do 30. nedelje trudnoće, kako bi rizici po bebice bili što manji i kako bi se završio razvoj pluća, ali je majka priroda riješila da se Marija porodi na Veliki petak i pored ordinirane terapije za ublažavanje kontrakcija i odlaganje porođaja. Zbog pritiska u materici, jer je svaka beba imala svoju posteljicu, sedam dana ranije je došlo do naprsnuća jednog vodenjaka i krvarenja. Supruga je dobila terapiju i pokušano je odlaganje porođaja do daljnjeg, ali je majka priroda umiješala prste i porođaj je krenuo spontano na Veliki petak, 22.04.2022. godine oko 15 sati. Ipak, zbog broja bebica, supruga je porođena carskim rezom u 28. sedmici trudnoće. Bebe su prvo stabilizovane, a u subotu i nedelju su prebačene na Institut za neonatologiju u Beogradu", pričaju nam srećni roditelji.

Marija Gaćeša
Privatna arhiva Marija Gaćeša

Bebe su rođene prevremeno, što je i očekivano kada je u pitanju višeplodna trudnoća, a na porođaju su tri ćerkice imale identične mere, dok je četvrta bila nešto manja. One se i dalje nalaze u bolnici gde medicinski tim brine o njima.

"Bebe su po dolasku ocijenjenje kao ekstremno nezrele, što sa sobom povlači mnogobrojne probleme, sve u skladu sa sedmicom u kojoj su rođene. Prve tri bebe su rođene sa 1000g i 35cm dužine, dok je četvrta mrvica rođena sa 790g i 33cm dužine. Borba se vodi na više frontova i trenutno imaju više problema, ali se nadamo da su pravi borci koji će sve probleme da prevaziđu i uskoro nam dođu kući i naprave haos od života svojim glasićima i plačem. Iako su mrvice, to su naši divovi, a s obzirom da je porođaj u terminu trebao da bude 04.08.2022. godine, ja volim da im tepam 'moje lavice'. I tako ih i posmatram", rekao nam je tata Đorđe.

Marija Gaćeša
Privatna arhiva Marija Gaćeša

Ono što je zbunjivalo i lekare jeste da otkriju pol beba na ultrazvuku, pa su se roditelji dogovorili da tata daje muška imena, a mama ženska. Međutim, ovog puta, kompletan izbor pao je na majku.

"S obzirom da su tokom trudnoće i kontrola polovi beba bili totalna lutrija - od 'sigurno jedno žensko, ostalo ne znamo', preko '2+2' i 'sve četiri djevojčice, ali nismo sigurni' do 'nemamo više pojma' - mi smo se dogovorili da mama daje imena za djevojčice, a ja za dječake. Shodno 'rezultatu' mama je dala imena još u bolnici, tako da čekamo da nam kući dođu Iris, Inda, Irina i Ina", govore ponosni roditelji koji kod kuće već imaju stariju ćerku Iskru rođenu krajem 2019. godine.

Marija Gaćeša
Privatna arhiva Marija Gaćeša

Ono na šta ste već sigurno svi pomislili jeste šta je sve roditeljima potrebno da obezbede kako bi u kuću uselili četiri ćerke odjednom, a evo kako su Marija i Đorđe to rešili:

"O tome - šta, kad, kako, koliko - smo razmišljali mnogo. Odgovor je da i dalje ne znamo koliko nam čega treba. Cijenimo da su nam u početku dovoljna dva bebeća krevetića, jer su one trenutno baš male, a i kad dođu kući neće biti pretjerano veće. Imamo spremna tri krevetića kod kuće, još jedan je kod kolege sa posla, pa ako zatreba i njega ćemo uzeti.
Stvari za bebice imamo nešto, ali je to sve njima preveliko, jer kod nas nema da se kupe baš malih brojeva - uglavnom kao najmanji broj nalazimo 56, dok će njima biti potreban tek 40 ili nešto veći. Sreća je što male pelene za prijevremeno rođene bebe ipak mogu nekako da se nađu. Ukoliko budu imale nježnu i osjetljivu kožu kao Iskra, imaćemo problem i sa pelenama.
Kolica za četvorke u Srbiji ne mogu da se nađu da se makar pogledaju, nego samo da se naruče i kupe, a to je tek igranka jer su cifre sulude. Ipak, ono što je najbitnije je da one budu zdravo i dobro, a sve ostalo ćemo nekako već da riješimo", zaključuju ponosni roditelji koji jedva čekaju da se celokupna porodica nađe u njihovom domu.

(Yumama)