Nakon abortusa, veliki broj žena se zapita da li će moći da ostane u drugom stanju posle nekog vremena. Da li će to smanjiti mogućnost začeća i stvoriti rizik za kasniju trudnoću?

Doktorka Šamsa Amersi iz Amerike, koja ima preko dvadeset godina iskustva u radu sa trudnicama i porodiljama, dala je odgovore na najvažnija pitanja u vezi sa ovom temom.

Da li mogu zatrudneti nakon abortusa?

Sasvim je razumljivo da žene koje su u prošlosti imale abortus strahuju da li će to uticati na kasnije začeće i trudnoću. Doktorka ističe da abortus ne mora pod obavezno narušiti mogućnost začeća. "Nekada višestruke operativne procedure u materici mogu ostaviti ožiljak, što može imati uticaja na začeće", objasnila je. Ovaj ožiljak se naziva Ašermanov sindrom, a prema podacima, on je vrlo retka pojava. "Ako ste imali jednu hiruršku proceduru, ona neće imati uticaja, ali više njih zaista može uticati na začeće", navela je.

Da li je začeće otežano nakon abortusa?

Eksperti ističu kako abortus ne otežava zatrudnjivanje. Zapravo, oni ističu potpuno suprotno - vi ste već dokazali svoju plodnost. Sada znate da možete da zatrudnite, zato nema razloga da se plašite da će taj proces biti teži nego inače. Svako je, naravno, drugačiji i mnogi faktori utiču na to koliko ćete brzo zatrudneti, ali abortus nije jedan od njih.

Na koji način abortus utiče na narednu trudnoću?

Abortus ne utiče na zdravlje trudnoce. Mnoge žene se plaše da će doživeti pobačaj jer su nekada u životu imale abortus. Ipak, to nije povezano. Ne postoji rizik od pobačaja posle abortusa, ističe doktorka Amers.

Ni znaci trudnoće neće biti ništa drugačiji, bez obzira na to što ste imali abortus.

Koliko vremena posle abortusa mogu ponovo zatrudneti?

Nakon bilo kog prekida trudnoće, bio to spontani pobačaj ili abortus, doktorka Amersi naglašava da treba sačekati jedan ciklus, kako biste pokušali ponovo. Ona takođe govori i to da je abortus teška odluka koja se donosi iz mnogobrojnih razloga, te ističe da je mnogo važno da se oporavite fizički, a naročito psihički i emotivno.

"Imajte razumevanja prema sebi, nemojte se osuđivati, pronađite podršku, i ukoliko je potrebno - potražite pomoć psihologa", naglasila je.

Pročitajte i...