KOLIKE SU MI ŠANSE DA ZATRUDNIM? Svaka godina je veoma važna, evo kako do začeća u dvadesetim, a kako u četrdesetim

Godine žene koja želi da zatrudni su najvažnije, evo kako funkcioniše reproduktivni sistem.

Shutterstock

Poslednjih godina sve više žena u Srbiji, ali i u svetu, se odlučuje za kasniju trudnoću zbog karijere ili kasnog braka. Iako je lični izbor kada ćemo dobiti bebu, ostaje činjenica da nas reproduktivni sistem ne funkcioniše po našoj volji. Kada smo mladi mnogo je lakše zatrudneti nego u kasnijim godinama, ali nijedne godine nisu pogrešne, to je sigurno!

Međutim, važno je da znamo kako funkcioniše reproduktivni sistem i koje su šanse za začeće u kom uzrastu. Evo šta možete da očekujete u ranim dvadesetim, a šta u četrdesetim:

Rane dvadesete

Plodnost žene je na vrhuncu u ranim dvadesetim. Oko 90 odsto jajnih ćelija prisutnih u jajnicima je hromozomski ispravno, što povećava šanse za začeće bebe. Istraživanja sugerišu da prosečna stopa plodnosti dostiže vrhunac u dobi od 24 godine. Zdrava žena u ovom uzrastu ima od jedne do četiri šanse da zatrudni tokom jednog menstrualnog ciklusa.

Posle dvedesetpete

Od 25. do 34. godine, stopa fertiliteta opada za oko 10 odsto. Nakon godinu dana pokušaja, šanse za začeće su 86 odsto. Osim toga, rizik od pobačaja u ovoj fazi je viši nego u ranim dvadesetim. Ne brinite, možda nećete odmah da zatrudnite, ali ako nastavite aktivno da pokušavate 12 meseci, verovatno će biti uspešno.

Rane tridesete

Rane tridesete godine su još uvek dobar period za trudnoću. Rizik od pobačaja raste na 20 odsto u ovom periodu, ali postoji i 80 odsto šanse za začeće nakon pokušaja tokom cele godine. Da biste izbegli bilo kakav nesrećan događaj, proveravajte se redovno kod lekara.

Shutterstock  Trudnica u polju lavande

Posle tridesetipete

Period pre 37. godine se smatra dobrim vremenom za trudnoću. Podaci pokazuju 78 odsto žena koje pokušavaju da zatrudne u toku jedne godine, to i uspeju. Međutim, neke žene se mogu suočiti sa poteškoćama kako stopa plodnosti opada. U jajnicima još uvek može biti dosta jajnih ćelija, ali njihov kvalitet možda nije dobar. Takođe, postoji veći rizik od pobačaja. Posećujte svog ginekologa redovno, a ukoliko začeće ne ide, možete da se odlučite i za vantelesnu oplodnju.

Ovo je i dobra faza da razmislite o zamrzavanju jajnih ćelija ako planirate da se ostvarite u ulozi majke kasnije, u četrdesetim ili pedesetim.

Nakon četrdesete

Nakon četrdesete godine i kvalitet i kvantitet jajnih ćelija opada. Čak i ako zatrudnite, povećava se rizik od pobačaja, prevremenog porođaja i drugih komplikacija povezanih sa trudnoćom. 90 odsto ženskih jajnih ćelija je hromozomski abnormalno u ovoj fazi. Osim toga, neke žene dostižu i fazu predmenopauze u kojoj se šanse za trudnoću smanjuju na 5-10 odsto. Ako se suočavate sa prevelikim problemima, najbolji način da zatrudnite je vantelesna oplodnja. Ovaj proces je bezbedan, a uspeh je visok.

Nemojte da zaboravite da, kao kod žena, i kod muškaraca plodnost godinama opada, a oba partnera imaju ulogu u začeću. Osim toga, faktori kao što su izbor ishrane, nivo fizičke aktivnosti i izbor načina života takođe mogu da utiču na vaše šanse za začeće.

(Yumama)