Svakog meseca, između 6. i 14. dana (kod ciklusa koji traje 28 dana), hormon FSH podstiče rast folikula u jajniku. Od 10. do 14. dana jedan od folikula razvija potpuno zrelu jajnu ćeliju. Oko 14. dana hormon LH izaziva oslobađanje te jajne ćelije. Jajna ćelija tada nekoliko dana putuje kroz jajovod do materice. U ovom periodu nivo progesterona raste, pripremajući matericu za moguću trudnoću.

Kako dolazi do začeća?

Začeće se događa kada se spe**atozoid spoji sa jajnom ćelijom koja je otpuštena i putuje ka materici. Dok se kreće, oplođena jajna ćelija počinje da se deli: prvo na dve ćelije, zatim na četiri, i tako dalje. Otprilike nedelju dana nakon oplodnje, ćelija stiže do materice i postaje blastocista, sa oko 100 ćelija.

Sledeći korak je implantacija, kada se blastocista pričvršćuje za endometrijum. Hormon estrogen i progesteron zadebljavaju endometrijum, omogućavajući mu da obezbedi hranljive materije potrebne za razvoj bebe. Ovi hormoni signaliziraju telu da je beba u razvoju u materici.

Kada je najverovatnije da zatrudnite?

Jajna ćelija živi samo 24 sata, dok spe**atozoidi mogu da prežive oko 5 dana. To znači da se**ualni odnos nekoliko dana pre ovulacije može rezultirati trudnoćom, jer spe**atozoidi mogu da prežive u ženskom reproduktivnom traktu do trenutka kada jajna ćelija bude spremna. Najveće šanse za začeće su na dan ovulacije i tri dana pre toga.

Koji su simptomi ovulacije?

  • Neke žene mogu osetiti blagi bol
  • Bazalna telesna temperatura je blago povišena
  • Sekret postaje vodeniji i prozirniji
  • Može se javiti blago krvarenje
  • Grudi postaju napetije
  • Povećava se libido

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Doktor upozorio na opasnu igru TikTok/dr.jmack