Mnoge buduće mame se pitaju kako da promene svoju ishranu, iskorene loše navike i pripreme se za najsrećniji period u svom životu, drugo stanje. Za Yumamu Snežana Kostov, iskusna babica sa višegodišnjim iskustvom i nutricionistkinja koja je pomogla mnogim mamama da svoje bebe dočekaju spremne, podelila je sa nama savete i preporuke za zdraviju ishranu.

Kako treba da se kroz ishranu pripremimo za buduću trudnoću?

“Ishrana veoma utiče na šanse da se ostvarite kao roditelji. Namirnice kojima treba dati prednost jesu hrana koja će doprineti da ćelije oba partnera dobiju hranljive sastojke, kako bi omogućili njihovo optimalno funkcionisanje.

To svakako podrazumeva pravilan razmak između obroka - tri dnevno sa najvažnijim, a to je doručak, ručak i večera koja bi trebalo da bude bar dva tri-sata pre spavanja.

Namirnice koje treba izbegavati su pre svega rafinisani šećeri, čokolade, keks, peciva posebno sve što je upakovano. Najbolji izbor namirnica su orašasti plodovi, skuša, semenke koje se mogu dodavati u sveže povrće. Jako je važno da se odmah krene sa folnom kiselinom jer je ona od izuzetne važnosti u prvim danima trudnoće.

Odmah po začeću plod raste izuzetno brzo, neuralna cev koja predstavlja začetak nervnog sistema kreće da se zatvara, tako da nije greška početi sa folnom i ranije.

Kuvana jaja su dobar izvor aminokiselina, uz neku svežu salatu. Mleko i mlečne proizvode treba smanjiti zbog prisustva alfatoksina i kaezina koji nisu dobri, naravno ako imate iz domaćeg uzgoja proizvode svakako može.

Meso treba da bude kvalitetno i raznovrsno. Kalcijum se može nadoknaditi sa jednom kašikom tahinija (susamove paste)”

Gojaznost je čest problem mnogih budućih majki, kako da promene svoje navike?

“Danasnje žene, devojke zbog užurbanog načina života često imaju problem sa gojaznošću koja je jako loša posebno ako žele da se ostvare kao majke. Svakako treba početi sa korekcijom ishrane tri godine pre začeća, da bi se organizam oporavio od prevelike količine slobodnih radikala, toksina, olova, plastike koju unosimo bez da osećamo posledice.

Prvo treba kao osnovno pravilo da se svede ishrana na tri obroka, kao drugo izbaciti sve između grickalice, sokove energetska pića, alkohol previše kofeina iz kafe i svakako prženu i hranu koja je prerađena.

Hrana mora biti sveža, pripremljena bez prženja u dubokoj masnoći, znači dinstano ili pečeno u rerni. Dovoljan unos tečnosti je od izuzetne važnosti jer na taj način ispiramo creva, bubrege, hidriramo svaku ćeliju i pokrećemo ceo sistem organizma da radi besprekorno.”

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Tata na sjajan način rešio tantrume deteta TikTok/cari.izaguirre