Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJE JE NAJBOLJE GODIŠNJE DOBA ZA ZAČEĆE: Istraživanja pokazuju da najviše žena zatrudni u ovom mesecu

Istraživanja pokazuju koje godišnje doba je najpovoljnije za začeće - prema statistikama, u nekim zemljama najviše trudnoća dešava se u ovom mesecu!

 Koje godišnje doba je najpovoljnije za začeće_1575562981.jpg Izvor: Shutterstock

Naučnici su odavno primetili da različite ljudske populacije doživljavaju izražene uspone i padove nivoa plodnostiu zavisnosti od geografskog regiona i doba godine. Istraživači sa Univerziteta u Bostonu odlučili su da prouče koji meseci u godini imaju maksimalnu plodnost (odnosno najveće šanse za začeće tokom jednog menstrualnog ciklusa) na primeru Sjedinjenih Država i Danske koje se nalaze na severnoj hemisferi.

Da bi to uradili, naučnici su analizirali podatke koji se odnose na ukupno više od 14 hiljada žena, od kojih je skoro šest hiljada živelo u različitim državama Sjedinjenih Država, a ostale u Danskoj. Sve su planirale da zatrudne prirodnim putem i radile su na tom cilju najmanje šest meseci. Svaka dva meseca, do uspešnog začeća, učesnice su prolazile kroz detaljan upitnik koji je davao informacije o učestalosti polnih odnosa, menstruaciji, načinu života i ishrani.

Ispostavilo se da iako parovi najčešće pokušavaju da zatrudne u septembru, uspeh im stiže tek krajem novembra - početkom decembra. Upravo u ovom periodu šanse za začeće su maksimalne, dok su u kasno proleće - rano leto minimalne. Štaviše, ovaj efekat je posebno izražen u južnim državama Sjedinjenih Država.

Istraživači još ne znaju tačne razloge za ovaj fenomen, ali sumnjaju da faktori kao što su sezonske fluktuacije temperature i vlažnosti, nivoi sunčevog zračenja, zagađenje vazduha i tako dalje mogu igrati ulogu.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:00
Zašto se u trudnoći ne vidi stomak
Izvor: Tiktok/dr.karanr
Izvor: Tiktok/dr.karanr

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica