Hašimoto sindorm ili Hašimotov tireoiditis je autoimuni poremećaj koji utiče na rad štitne žlezde. Autoimuna stanja su rezultat toga što naš imuni sistem proizvodi antitela koja napadaju naša tkiva, a Hašimotova bolest znači da su bela krvna zrnca toliko napla štitnu žlezdu i da dovode do usporavanja njenog rada što može uticati na plodnosti ili dovesti do komplikacija tokom trudnoće ako se ne leči.

Hašimoto je sindrom, dok je hipotireoza stanje štitne žlezde koje se može razviti zbog ovog oboljenja. Dakle, neće svi sa Hašimotovim sindromom razviti hipotireozu, ali je to najčešći uzrok, piše portal posvećen vantelesnoj oplodnji conceiveabilities.com. Ako imate nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu ili premalo hormona štitaste žlezde u krvi zbog problema kao što je Hašimoto, telo nije u stanju da funkcioniše normalno. Simptomi hipotireoze često uključuju umor, povećanje telesne težine, suvu kožu, promene raspoloženja i neredovne menstruacije koje uzrokuju neplodnost.

Može li se ostati u drugom stanju sa Hašimotom?
Da, sa Hašimotom se može zatrudneti, ali pošto je ovaj sindrom povezan sa neplodnošću, može otežati trudnoću. To je zato što smanjeni nivoi tiroidnih hormona ometaju ovulaciju. Ako žena ima anovulaciju ili ne ovulira, nema jajne ćelije oslobođene za oplodnju spermom. Bez oplodnje, trudnoća ne može doći.

Kako vaša štitna žlezda utiče na trudnoću?
Žene mogu razviti hipotireozu tokom trudnoće koja ako se ne leči može povećati šanse za pobačaj, prevremeni porođaj i preeklampsiju, što je opasan porast krvnog pritiska tokom trećeg trimestra. Takođe postoji veći rizik od urođenih mana, intelektualnih i razvojnih problema za bebe čije majke imaju oboljenja štitne žlezde.

Da li je trudnoća bezbedna sa hipotiroidizmom?
Ako se leči, da. Problem je u tome što, iako se Hašimoto relativno lako leči, često ostaje neprimećen, odnosno nedijagnostikovan. Mnogi simptomi hipotireoze i Hašimotovih tegoba u prvom tromesečju oponašaju umor, tako da žena možda neće ni znati da ga ima sve do kasnije trudnoće. Stručnjaci kažu da bi žene koje imaju neku drugu autoimunu bolest ili nasledni faktor za bolesti štitne žlezde, zatim ako primate da imaju simptome Hašimota, trebalo da provere hormone štitne žlezde i urade test krvi već kada počnu da planiraju trudnoću, svkako pre nego što zarudne. Oni takođe preporučuju da se ovi testovi ponavljaju tokom trudnoće na svakih šest do osam nedelja. Hašimoto nakon trudnoće i dalje može biti problem, pa zato ovo treba držati pod kontrolom uz redovne preglede kod endokrinologa.

Može li Hašimoto izazvati pobačaj?
Kada štitna žlezda funkcioniše sa hormonima koji su na nižem nivou od normalnog, to će uticati na druge funkcije tela; trudnoća nije izuzetak. Dokazi su još uvek neubedljivi u vezi sa pobačajima u prvom tromesečju i Hašimotom, iako je kineska studija iz 2014. otkrila da žene sa „i subkliničkim hipotireoidizmom i autoimunošću štitne žlezde imaju veći rizik od pobačaja između 4. i 8. nedelje“. Jasno je da su Hašimoto i hipotiroidizam stanja koja treba da se leče što je pre moguće tokom trudnoće, ako ne i ranije, kako bi se smanjio rizik od pobačaja.
BONUS VIDEO

KUĆNI UREĐAJI STVARAJU ELEKTROMAGNETNI STRES! Stradaju nam hipofiza, štitna žlezda, imunitet DECA OVO NIKAKO NE TREBA DA RADE Kurir televizija


Izvor: Yumama