Kondilomi su visoko zarazne polno prenosive bolesti čiji je uzročnik Humani Papilloma Virus (HPV). Ovo je virus koji ima više od 100 podvrsta, a njih 30 izazivaju vidjivu pojavu genitalnih bradavica, pojedine vrste ovog virusa dovode i do raka grlića materice. Veoma su rasprostranjeni i teško je kontrolisati njihovo širenje. Uglavnom su vidljivi i posle 3 meseca, međutim može se desiti da se ispolje tek nakon nekoliko godina.

Poznati i kao polne ili šiljaste bradavice su izrasline na vulvi, u vagini, na grliću i oko anusa, a kod muškaraca i na polnom organu i oko njega. Kondilomi spadaju u seksualno prenosiva oboljenja i najčešći put prenošenja je polni kontakt.

Kako prepoznati kodilome kod žena, a kako kod muškaraca

Kondilomi kod muškaraca

HPV infekcija se u početku manifestuje svrabom, tačkastim crvenilom a zatim I pojavom manjih ili većih promena iznad ravni kože ili sluzokože različitog izgleda.

Kondilomi kod muškaraca se najčešće javljaju kao:

  • Mali zaravnjeni izraštaji na genitalnoj regiji
  • Karfiolaste, beličaste ili ružičaste promene
  • Smeđe, hrapave ploče, često u perianalnoj regiji
urinarna infekcija.jpg
Shutterstock Bol i infekcija

Kondilomi kod žena

Zbog anatomskih i fizioloških razloga, HPV virus ima mnogo povoljnije uslove za razvijanje infekcije nego što je to slučaj kod muškaraca. Zbog toga je važno pravovremeno postavljanje dijagnoze i započinjanje lečenja.

Kod žena se kondilomi javljaju kao:

  • pojedinačno ili kao grupice izraslina koje daju karfiolast izgled
  • mesta gde se najčešće javljaju su spoljne genitalije, ulaz u vaginu, vaginalna sluzokoža, vaginalni deo grlića, anus i međica.

Faktori rizika HPV je najveći u tome što posebno kod muškaraca simptomi mogu da izostanu, a zaraza se lako širi polinim putem, čak i blagim dodirom dve površine. Drugi fakotor je što se HPV prenosi na bebu tokom vaginalnog porođaja. Srećom, čak i ako se virus prenese, većina beba nema nikakvih posledica. U retkim slučajevima, kod bebe koja je izložena kondilomima, mogu da se razviju bradavice u grlu.

Vakcina, trudnoća
Shutterstock Pregled u trudnoći

Kodilomi u trudnoći mogu dodatno da se pogoršaju pre svega zbog oslabljenog imunog sistema. Dakle, mogu postati veći i raširiti se. Međutim, u većini slučajeva, polne bradavice ne utiču na trudnoću. Ne postoje dokazi da kondilomi za vreme trudnoće povećavaju rizik da se desi pobačaj, prevremeni porođaj, preeklampsija ili neka druga komplikacija.

Ako su vam dijagnostikovani kondilomi u trudnoći, lekar će pažljivo pratiti situaciju. Terapija koja se prepisuje  drugačija je od terapije za žene koje nisu u drugom stanju. Najbolje je da konsultujete svog ginekologa, kako bi vam preporučio plan lečenja koji je efikasan i istovremeno bezbedan za vašu bebu i vas.

(Yumama)