Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA ŠANSA ZA PLODNOST ŽENA: Dr Stanković otkrila da ćemo u ranim godinama znati do kada smo sposobne da rađamo

Autor Aleksandra Ljubičić

Najnovije istraživanje predstavila je doktorka Staša Stanković sa Univeziteta u Kembridžu, a vest je sjajna za sve buduće majke.

 LS Konferencija 2022 Stasha Stankovic_06.jpg Izvor: Uroš Arsić

U našoj zemlji, kao i u ostalim delovima Evrope, svaki šesti par ima problem sa začećem. Zbog sve većeg broja parova koji se bori sa neplodnošću, medicinski stručnjaci razvijaju brojne metode kako bi pronašli rešenje, ali i preventivu, koja je kod svakog zdravstvenog problema ipak najvažnija.

Doktorka genomske medicine sa Univerziteta u Kembridžu, Staša Stanković, je na konferenciji "Zdravlje žena Srbije" koja se bavila reproduktivnim zdravljem, a u organizaciji je magazina "Lepa&Srećna", govorila o najnovijem otkriću kada je u pitanju problem sa začećem i plodnost žena.

Ona je otkrila da im je cilj da se sa lečenja pomere na preventivu jer smatraju da je to ključno.

"Pokušavamo da se fokusiramo sa lečenja na preventivu. A zašto je to bitno? Zato što je rezerva jajnih ćelija kada se se žena rodi kao prvo individualna, i drugo ne obnavlja se. To znači da broj jajnih ćelija sa kojim smo rođeni nikada neće biti veći, može samo da bude manji. Jer te ćelije nemaju sposobnost da se dele i da se regenerišu. Što znači da vaša menopauza zavisi od toga koliko puno ćelija ćete imati na početku i koliko brzo one umiru. Ako izumiru veoma brzo, vasa menopauza će doći već u 30-oj", započela je doktorka Stanković, a onda je objasnila i šta se dešava sa jajnim ćelijama kada žena uđe u menopauzu.

"Nauka kaže da je broj jajnih ćelija kod žena koje uđu u menopauzu oko 1.000. One će godinama i dalje nastaviti da odimiru. Ali tih 1.000 jajnih ćelija imaju potencijal da se regenerišu odnosno da postanu bolja verzija sebe i imaju kvaliteta da budu oplođene. Sada tu dolazi faktor godina. Mi znamo da kvalitet jajnih ćelija, kao i kvantitet opada tokom godina."

 LS Konferencija 2022 Stasha Stankovic_04.jpg
Doktor Aleksandar Ljubić i doktorka Staša Stanković
Izvor: Uroš Arsić

Naučni rad na kom se trenutno radi otkrio je da postoji mogućnost da se menopauza odloži.

"Koristeći najnovije metode bioinformatike i biotehnologije, istražujem genetske uzročnike i biološke mehanizme reproduktivnog starenja i fertiliteta, kao i bolesti koje su usko povezane s menopauzom, naučni rad je doveo do otkrića više od 300 genetskih biomarkera koji utiču na vreme ulaska u menopauzu. Takođe, istraživanje je pružilo i prve dokaze o mogućnosti manipulacije genima koja dovodi do produžetka reproduktivnog veka, to jest odlaganja menopauze i povećanja plodnosti", navela je dr Stanković i dodala da ti rezultati mogu dovesti do razvoja nove terapije za plodnost i produžetak reproduktivnog života žena.

"Radi se i na razvijanju novih testova za dugoročnu procenu vremena ulaska u menopauzu i dužine trajanja fertiliteta. Ideja je da žene pomoću tih testova u ranoj mladosti mogu saznati kada će ući u menopauzu i u skladu s tim planirati rađanje. To je posebno važno za žene koje će i pre 40. godine ući u menopauzu, s obzirom na to da plodnost značajno počinje da opada i 10 godina ranije", zaključila je dr Stanković.

Pogledajte kako je bilo na ovom divnom i vrlo korisnom predavanju:

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica