Nova trudnoća nakon samo par meseci od prethodnog porođaja vrlo često je na temi kritika. I dok neki kažu 'svaka čast mami', drugi ipak smatraju da je prerano. Međutim, i stručnjaci imaju svoje mišljenje. Prema istraživanju stručnjaci kažu da period od 18 meseci ili manje između rođenja prve bebe i sledeće trudnoće, može da poveća rizik od problema za vas i vašu bebu.

Većina njih preporučuje da je u idealnom slučaju najbolje napraviti razmak od dve do tri godine između rađanja dece. Kratak razmak između trudnoća (manje od 18 meseci) povećava rizik od:

Stručnjaci kažu da je rizik od problema najveći ako ponovo zatrudnite vrlo brzo, šest meseci ili manje od prethodnog porođaja. Takođe, može se povećati rizik od anemije ili infekcije za trudnicu.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da sačekate dve godine nakon rođenja prve bebe pre nego što pokušate da dobijete drugu. To znači da je idealan razmak između dve bebe, dve godine i devet meseci.

Porodica, mama, tata, beba
Shutterstock Porodica

Stručnjaci smatraju da je mami potrebno vreme da se oporavi od stresa iz poslednje trudnoće i da nadoknadi hranljive materije u svom telu, kao što su gvožđe i folna kiselina, koja se gubi tokom trudnoće i porođaja. Postoje dokazi da razmak od najmanje 11 meseci nakon porođaja i sledećeg začeća smanjuje verovatnoću da se vaša sledeća beba rodi ranije.

Međutim, na kraju dana, odluka kada ćete imati još jednu bebu je vaša lična odluka.

(Yumama)