Budućim roditeljima je ponekad pored želje za proširenjem porodice, veoma važan i pol deteta. Tako pojedini iščekuju devojčicu, drugi se nadaju dečaku, nasledniku i da se hvale svima uz rečenicu “Napravili smo sina iz prvog puta“. I zaista, pol deteta se na neki način može odrediti još pre začeća.

Tatini hromozomi određuju pol

Kao što nam je poznato, ljudi imaju 46 hromozoma, od kojih su dva polna. Kada se dete začne, ono nasleđuje pola genetskog materijala od majke, a drugu polovinu od oca. Majke imaju dva x polna hromozoma, dok očevi sadrže kombinaciju xy. Prilikom začeća, ako plod nasledi od oca hromozom x – biće devojčica, a ako nasledi – y, rodiće se dečak.

Trudnoća, par, sreća
Shutterstock Srećni budući roditelji

Vreme začeća i pol deteta

Ciklus kod žena traje u najvećem broju slučajeva 28 dana, te se ovulacija događa na polovini cuklusa – 14. dan, kada se smatra da bi nakon odnosa u velikom procentu došlo do začeća. Do njega dolazi kada spermatozoid, sa x ili y hromozomom dođe do jajne ćelije i oplodi je.

Sada na scenu stupa nauka! Kako kažu stručnjaci, spermatozoidi sa x hromozom su sporiji plivači, ali su dužeg životnog veka. S druge strane, spermatozoidi sa y hromozomom mnogo brže stižu do jajne ćelije, ali im je životni vek kraći.

Kako izračunati pol pre začeća?

Uzimajući sve ove činjenice u obzir, naučnici smatraju da:

  • Ako želite devojčicu, potrebno je da imate odnose četiri dana pre ovulacije, da bi spermatozoidi koji su sporiji stigli do dana ovulacije do jajne ćelije. Veoma je bitno da odnose upražnjavate samo četiri, pet dana pre ovulacije, a potom da napravite pauzu.
  • Ako planirate dečaka, upražnjavajte odnose što bliže danu ovulacije i dan pred ovulaciju. Na ovaj način će brzi spermatozoidi sa y hromozomom prvi stići do jajne ćelije i oploditi je.

(Yumama)