Kada željno iščekujete trudnoću svaki trenutak neizvesnosti predugo traje i sigurno ste nestrpljivi da što pre otkrijete da li čekate bebu. Najbrži i najlakši način da saznate je test na trudnoću, međutim mnoge žene su u dilemi kada je najbolji trenutak da se on uradi, a da bude pouzdan.

Bez obzira koju vrstu testa izaberete, tajming za dobijanje tačnih rezultata je jako bitan. Nakon začeća, potrebno je neko vreme da se HCG generiše u vašem telu. Ponekada HCG dostigne nivo koji se može detektovati pre izostanka menstruacije- ali uglavnom ne. Pošto se nivo HCG udvostručuje svakih 48 do 72 sata, prema savetu ginekologa, ako uradite test na trudnoću nakon izostanka menstruacije povećavate pozdanost tačnosti rezultata testa.Ukoliko imate neredovnu menstruaciju, najbolje je test da uradite tri nedelje nakon seksa.

Pouzdanost testova je oko 99 odsto ako ga pravilno koristite, međutim treba da imate u vidu da mogu pokazati i lažno negativan rezultat. U svakom slučaju preporuka ginekologa je da se test uradi dva puta, jer rezultati mogu da variraju ako ih uradite prerano.

Pridržavajte se ovih pravila za tačnije rezultate testa na trudnoću:

  • Proverite rok trajanja testa pre nego što ga kupite.
  •  Mnogi lekari preporučuju da se test uradi ujutru, jer je tada koncentracija HCG-a u urinu obično najveća.
  • Uprkos uobičajnoj zabludi, ne bi trebalo da pijete tečnost pre nego što uradite test. Ona može razblažiti nivo HCG-a u urinu i time doprineti lažnom rezultatu.
  • Ukoliko pijete neke lekove za plodnost, takođe vodite računa jer rezultat može da bude lažan.
  • Pažljivo pročitajte upustvo upotrebe i ne izlažite urađen test sunčevoj svetlosti, jer takođe može da pokaže netačan rezultat.

Sledeći korak je da zakažete pregled kod lekara oko osam nedelja nakon poslednje menstruacije kao bi vam potvrdio srećne vesti da čekate bebu.

(Yumama)