Autorke knjige "Šta očekivati pre trudnoće" Šeron Mazel i Haidi Murkof preporučuju koji su položaji u sexu idealni za uspešno začeće. Iako polni odnos sa ciljem začeća služi sasvim novoj svrsi, važna je i druga svrha: uživanje u krevetu.

Medicinska istraživanja još nisu potkrepili teoriju da su neki položaji za začeće delotvorniji od drugih. Međutim, ne može biti naodmet da i sami obavite istraživanje i probate nekoliko položaja koji se često hvale kao najpogodniji za uspešno začeće.

Na kraju, važno je usmeriti spermatozoide u pravom smeru i pomoći im da lakše dođu do vrata vaše materice.

Ležanje na leđima i blago podignuti kukovi

Budući da je vaša vagina prirodno nagnuta prema leđima, ležanje na leđima (pri čemu je muškarac gore) – i sa malim jastukom ispod kukova, ako želite – može omogućiti nakupljanje spermatozida na samom vratu materice. Ali ako je jastuk prevelik, mogli biste uputiti spermatozide iza vrata materice umesto tačno kroz nju, zato blago podignite kukove kako biste pomogli gravitaciji (umesto da stvorite strmu padinu).Takođe, ako je vaša materica nagnuta (prema napred; možete pitati doktora ako ne znate), tzv. pseći položaj (na kolenima, sa penetracijom otpozadi) može spermatozidima omogućiti lak pristup vratu vaše materice.

Za sada biste mogli izbegavati položaje u kojima sperma može iscuriti, uključujući svaki položaj u kome vi opkoračujete partnera – sedeći, stojeći, žena na muškarcu. Koji god položaj izabrali, pazite da vaš partner ejakulira duboko u vašu vaginu – i da ostane u vama što duže (potrebna vam je i zadnja kap sperme).

intima sa partnerom.jpg
Shutterstock 

Stoj na glavi

Pitate se kako je najbolje provesti vreme nakon polnog odnosa da biste postigli najbolje moguće rezultate? Verovatno ste već čuli sve. Preporučuje se ležanje dvadeset ili trideset minuta nakon seksa kako bi sperma brže stigli do vrata vaše materice. Podizanje kolena ili nogu kako biste iskoristili gravitaciju. Ili stoj na glavi – ili izvijanje u neki drugi položaj nalik pereci, mogu mnogo pomoći, ali nipošto nemojte ustati i otići u toalet da ispraznite bešiku.

Ono što je najvažnije na prvom mestu uživajte, a ovo su samo mali saveti kako da povećate mogućnost začeća.

Znači nisu potrebni nikakvi joga položaji, nađite onu pozu koja najviše prija vama i partneru. Imajte na umu da su zdravi spermatozidi mali ljudi sa zadatkom – a mnogi od njih će taj zadatak obaviti i bez pomoći gravitacije.

(Yumama)