Što se tiče muškaraca koji posećuju urologa, ili bilo kog lekara, stvari su još gore. A ovakva praksa se takođe odražava u statistici neplodnosti: jedan od 5 parova ne uspeva da zatrudni prirodnim putem. Infekcije su čest uzrok neplodnosti i kod žena i kod muškaraca. Ukoliko bi se otkrile na vreme i pravilno lečile, rizik da ne može da se zatrudni bio bi mnogo manji.

Infekcije koje mogu ozbiljno uticati na plodnost žena i muškaraca

Najčešće polno prenosive infekcije sa negativnim uticajem na plodnost su hlamidija i gonoreja. Izazivaju zapaljenje koje dovodi do oštećenja jajovoda, ali i semenovoda, čime se sprečava oplodnja jajnih ćelija, kao i proizvodnja i kvalitet spe**e.

Znakovi upozorenja koji mogu ukazivati na infekciju ovog tipa uključuju: bol ili peckanje tokom mokrenja, zapaljenje te**isa, neobičan iscedak iz pen**a, zamućen urin, neredovno menstrualno krvarenje, žuti, viskozni, neprijatnog mirisa vag**alni iscedak, zapaljenje žlezda u blizini va**ne .

Međutim, postoje i infekcije koje retko izazivaju simptome, kao što su one izazvane mikoplazmom i ureaplazmom. U 30-70% slučajeva infekcije mikoplazmama nema nikakvih simptoma.

U većini slučajeva simptomi nisu vidljivi, infekcija se otkriva tokom ispitivanja neophodnih za utvrđivanje uzroka neplodnosti, koji ukazuju na slabu pokretljivost spe**atozoida.

Ureaplazma je prisutna u genitalnom traktu 60% zdravih žena. Može da izazove urinarne infekcije i čini se da je uključena u pojavu karlične inflamatorne bolesti i ženske neplodnosti, takođe blokirajući migraciju spe**atozoida.

Infekcija Ešerihijom koli je takođe jedan od čestih uzroka neplodnosti. Usled nekontrolisanog rasta ove bakterije dolazi do urinarnih infekcija koje, ako se ne leče, mogu uticati na plodnost. Bakterije se mogu proširiti na te**ise, epididimis ili druge polne žlezde, uzrokujući smanjenje broja spe**atozoida, kao i smanjenu pokretljivost spe**atozoida. Kod žena, nelečene polno prenosive bolesti mogu izazvati ožiljke u jajovodima ili uticati na proces ovulacije.

Povišena temperatura, groznica i osećaj pečenja tokom mokrenja su glavni simptomi koji mogu da ukažu na postojanje infekcije urinarnog trakta.

Druge infekcije sa negativnim uticajem na plodnost su Herpes simpleks virus (genitalni herpes), Treponema pallidum virus (sifilis) i humani papiloma virus (HPV).

Da bi se sprečila neplodnost izazvana infekcijama, neophodno je da se one na vreme otkriju i leče. A to se može postići godišnjim ginekološkim pregledom i poštovanjem tretmana koji je odredio lekar.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Majka irskih trojki TikTok/taelynmacdonald