Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JE BIOHEMIJSKA TRUDNOĆA I KOJI SU SIMPTOMI: Ne može da se vidi na ultrazvuku - žena često nije svesna šta se dešava

Autor Teodora Andrić

Šta je biohemijska trudnoća, koji su simptomi i šta je uzrokuje - često ne može da se vidi na ultrazvuku, već preko analiza krvi i urina!

 Šta je biohemijska trudnoća i koji su simptomi_2215576535.jpg Izvor: Shutterstock

Biohemijska trudnoća je trudnoća koja ne uspe u prvih nekoliko nedelja od začeća, odnosno to je naziv za pobačaj koji se dogodi tako rano. Ovu trudnoću još nije moguće videti na ultrazvuku, već samo po hormonima iz krvi ili urina.

Oko 60 odsto svih trudnoća završava se kao biohemijska trudnoća. Takva trudnoća se odnosi na veoma rani pobačaj, do prvih pet nedelja. S obzirom da se simptomi trudnoće javljaju tek od šeste nedelje, simptomi biohemijske trudnoće su često neprimetni.

Takva trudnoća se odnosi na veoma rani pobačaj, do prvih pet nedelja. S obzirom da se simptomi trudnoće javljaju tek od šeste nedelje, simptomi biohemijske trudnoće su često neprimetni.

BONUS VIDKada se embrion razvije samo u prvih nekoliko nedelja, ali umre pre implantacije, dolazi do biohemijske trudnoće. Najčešće, žene ni ne znaju da su trudne jer nije bilo jasnih simptoma, a trudnoća se u prvih nekoliko nedelja ne vidi na ultrazvuku.

Ova trudnoća često rastužuje partnere, ali dobra vest je da je posle nje moguća još jedna trudnoća. Međutim, razlikuje se od slične pojave, vanmaterične trudnoće, koja se takođe javlja u prvim nedeljama, a kod koje se plod razvija u trbušnoj duplji ili negde drugde van materice.

Uzroci biohemijske trudnoće

Postoji nekoliko uzroka biohemijske trudnoće, ali treba napomenuti da to nije retkost i ne znači da će svaka trudnoća propasti. S druge strane, svako krvarenje u prvih pet nedelja trudnoće ne znači da je došlo do pobačaja, ali je potrebno svako krvarenje kod ginekologa proveriti ako pokušavate da zatrudnite, piše N1info.hr.

Uzroci biohemijske trudnoće su sledeći:

Hromozomska abnormalnost

Jedan od najčešćih uzroka biohemijske trudnoće je hromozomska abnormalnost. Hromozomska greška se nalazi na samom jajnoj ćeliji ili na spermatozoidima, zbog čega se embrion ne može normalno razvijati i zbog toga propada.

Anomalija materice

Anomalije materice takođe mogu biti uzrok biohemijske trudnoće, ili vrlo ranog pobačaja. Postoje prirodne i stečene anomalije materice. Obe vrste mogu stvoriti neprikladan deo materice za razvoj embriona koji je pokušan, ali ne uspe da se implantira.

Hormonski poremećaj

Pored toga, određeni hormonski poremećaj može uzrokovati neuspeh trudnoće u vrlo ranoj fazi. Veće šanse da dožive biohemijsku trudnoću imaju žene starije od 35 godina, koje imaju policistične jajnike, dijabetes i aktivni su pušači.

Dijagnoza i simptomi biohemijske trudnoće

Da bi se saznalo da se radi o biohemijskoj trudnoći, odnosno da bi se dokazalo da je osoba bila trudna, radi se beta HCG test kojim se proverava prisustvo hormona trudnoće u krvi ili urinu. Ako je test pozitivan, to znači da je osoba bila trudna i da je doživela biohemijsku trudnoću.

Međutim, simptomi biohemijske trudnoće su veoma slični normalnoj menstruaciji, pa je neophodno obratiti pažnju na sledeće stvari ako sumnjate da je u pitanju biohemijska trudnoća:

  • nepravilan ciklus, ako ste menstruaciju dobili ranije ili kasnije, posebno ako normalno imate redovne cikluse
  • obilnije krvarenje
  • grčevi, posebno na jednoj strani
  • ugrušci u menstrualnoj krvi
  • trajanje menstruacije, ako traje duže nego obično, moguće je da se telo ‘čisti’ od mrtvog embriona
  • osetljivost dojke
  • umor
  • jutarnja mučnina

Šta posle biohemijske trudnoće?

Pošto mnoge žene i ne shvataju da su trudne i da su doživele rani pobačaj, odnosno biohemijsku trudnoću, oporavak je praktično automatski. Nakon biohemijske trudnoće, kvalitet života se nije promenio i žene mogu da nastave trudnoću do samog kraja i rode zdravo dete.

Zaključak

Ako pokušavate da zatrudnite i primetite krvarenje u prvih pet nedelja trudnoće, posebno ako je praćeno grčevima i ugrušcima, obratite se svom ginekologu.

S druge strane, ako ne pokušavate da zatrudnite, ali primetite određene promene u ciklusu i tokom menstruacije, moguće je da se radi o biohemijskoj trudnoći, a da bi to potvrdio, ginekolog će Vas poslati na analizu krvi da proveri prisustvo beta HCG, ili hormona koji ukazuje na trudnoću majke.

(Yumama/N1info.hr)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:49
ČUDO KOJE SE DOGAĐA JEDNOM U 700.000 TRUDNOĆA, DESILO SE U LESKOVCU! Jelica je za 4 godine rodila dva para blizanca, istog pola
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica