Hašimoto tireoiditis je autoimuno oboljenje, najčešće neprimetno,  kada ćelije imunog sistema napadaju i razaraju tkivo štitne žlezde. Iako lečenje Hašimota podrazumeva lekarski tretman odnosno uzimanje lekova, stručnjaci takođe smatraju da kod ove dijagnoze treba dati prioritet određenim namirnicama, odnosno hranljivim materijama u ishrani koje mogu da potpomognu u držanju pod kontrolom ove bolesti.

Jod je mineral koji je od vitalnog značaja za proizvodnju tiroidnih hormona i može se unositi ujednačenom ishranom, a ima ga u kuhinjskoj soli, morskim plodovima i jajima.

Pokazalo se da selen smanjuje broj antitela koja napadaju štitnu žlezdu, a njegovi prirodni izvori su jaja, piletina, govedina, svinjetina i brazilski orah.

Cink je još jedan važan element u proizvodnji hormona štitne žlezde. Može se naći u sočivu i pasulju, školjkama, govedini i piletini.

Paleo dijeta, koja isključuje upalne žitarice, mlečne proizvode i prerađenu hranu koja može izazvati autoimunu reakciju, bezbedna je tokom trudnoće i može pomoći da se Hašimoto drži pod kontrolom.

Pošto problemi sa hormonima štitne žlezde često dovode do problema sa plodnošću, mnoge žene se okreću vantelesnoj oplodnji kao alternativi. Studija iz 2016. pokazala je da „autoimuna bolest štitne žlezde nije negativno uticala na uspeh same procedure i da nije bilo razlika u broju izvađenih jajnih ćelija, stopi oplodnje, stopi implantacije ili potvrđenoj stopi trudnoće. Postojala je, međutim, veća stopa pobačaja i niža stopa živorođenosti kod žena koje sa poremećajem rada štitne žlezde.

BONUS VIDEO

JELENA ROZGA DECENIJU I JAČE MUČI MUKU SA ZDRAVLJEM: Pevačica za Espreso progovorila o bolesti, nije joj lako Espreso


Izvor: Yumama