Često možete da čujete izraz "dovoljno se čuvam i nema šanse da zatrudnim", međutim ukoliko ne koristite nikakvu zaštitu odnosno kontracepciju, postoji velika verovatnoća da se to ipak desi. Kako?

Možda niste do sada znali, ali mala količina tečnost izlazi pre same ejakulacije. Presemena tečnost (preejakulat) nije nešto što može da se kontroliše. Njeno oslobađanje je "nevoljna" telesna funkcija koja se dešava neposredno pre ejakulacije. Čak iako se koristi metod "prekida odnosa pre vrhunca" neka istraživanja navode da čak oko 20 odsto osoba ipak zatrudni na ovaj način. prenosi "Healthline".

Mnogi ljudi veruju da presemena tečnost ne sadrži spermatozoide, zbog čega se dosta parova oslanja na ovaj vid zaštite. U jednoj studiju je bilo uključeno 27 muškaraca. Kod njih 11 od 27 su nađeni tragovi sperme u preejakulatnoj tečnosti, a od tog broja kod njih 10 je bilo pokretne sperme u uzorku. U drugoj studiji je dokazano da je kod 16,7 odsto muškaraca bilo prisutne pokretne sperme u preejakulatu.

Presemena tečnost se oslobađa pre ejakulacije, ona može da se zadrži u uretri i da se pomeša sa predspermom pre nego što izađe. Zato uriniranje pre intimnih odnosa može da pomogne da se izbaci ostatak spermatozoida, smanjujući time šansu da se pojavi u preejakulatu.

Ljubav, par, seks
Shutterstock Ljubavni par

Postoji mnogo dezinformacija na ovu temu, ali kratak odgovor je: Da, moguće je zatrudneti od presemene tečnosti. U poređenju sa drugim vrstama kontacepcije, metoda "prekinut snošaj" je najmanje efiksna. Ona ima samo 78 odsto procenta zaštite, za razliku od drugih metoda koje su uglavnom oko 99 odsto efikasne.

(Yumama)