Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su skuplji i bolji: 6 stvari koje bi trebalo da znate kada koristite kućni test na trudnoću

Žene su često nepoverljive prema kućnim testovima i često ih ponavljaju više puta. Saznajte u kojim situacijama bi ipak trebalo da odete kod ginekologa.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kada sumnjaju da su u drugom stanju, žene uglavnom najpre kupuju kućni test na trudnoću. Test dolazi sa uputstvima za korišćenje, ali postoje još neke važne informacije koje možda ne pišu u uputstvu, a koje bi svaka žena trebalo da zna:

Povezane vesti

1. Ne mere svi testovi istu stvar

Na tržištu postoje desetine različitih testova za trudnoću, ali bez obzira na to radite li test kod lekara ili ga kupujete u apoteci, ne mere svi testovi za trudnoću istu stvar, homorn humani korionski gonadotropin (HCG), takozvani hormon trudnoće.

Taj hormon nalazi se u telu i kada ne postoji trudnoća, ali kada dođe do trudnoće i fetus počne da raste, nivo hormona u krvi i urinu poraste. Ako nivo hormona dođe na 25 jedinica (mlU/mL), test na trudnoću bit će pozitivan, kaže ginekolog dr Jasenka Grujić.

Ukoliko je test na trudnoću pozitivan, sigurno je pozitivan tj. trudni ste, ali ukoliko je negativan - oprez, možda je lažno negativan jer je ovulacija (plodni dani) bila kasnije.

2. Test na trudnoću najbolje je raditi ujutru (ali nije nužno)

Nakon nekoliko sati spavanja, homorn humani korionski gonadotropin može da se nakupi u urinu i sačuvati se u bešici. Sa tolikom količinom "hormona trudnoće" urin postaje koncentriraniji te su veće šanse da će test biti pozitivan sa obzirom na to da je najmanje 25 jedinica potrebno da pokaže takav rezultat.

Međutim, današnji testovi na trudnoću puno su precizniji nego pre 10 godina zbog čega testiranje ujutru nije nužno, ali ako želite da budete potpuno sigurni da je rezultat tačan, test uratite u jutarnjim satima. 

Povezane vesti

3. Skuplji testovi na trudnoću nisu i tačniji

Kada kupujete kućni test na trudnoću, nemojte gledati cenu jer će vam svaki test pokazati isto. Kod većine je prag pokazatelja trudnoće 25 jedinica, no kod nekih može biti i niži.

Važno je znati da se kod testova koji pokazuju nešto ispod 25 jedinica povećava verovatnoća da test nije tačan jer se u telu inače, kada ne postoji trudnoća, nalazi mala količina hormona HCG (obično ispod 10 jedinica). Zaključak je da će svaki test biti dobar. 

4. Ginekolog može napraviti drugačiju vrstu testa

Svi testovi urina su kvalitativni, što znači da pokazuju prisutnost hormona HCG u urinu nakon što dođe do 25 jedinica. Ali postoje i kvantitativni testovi koji mere količinu HCG-a u krvotoku.

Kod žena kod kojih postoji rizik od pobačaja ili drugih komplikacija u trudnoći ginekolog će možda želeti da napravi kvalitativni test kako bi video da li se povećava količina HCG-a kako trudnoća odmiče. U takvim slučajevima očekuje se udvostručenje HCG-a svakih 48 sati.

Ultrazvukom se trudnoća može dokazati tek nakon što vrednost HCG-a dosegne određenu granicu i ta je diskriminatorna granica 1000 mlU/mL u krvi trudnice, ali uz uslov da je ultrazvučni aparat moderan i kvalitetan. Prvi ultrazvučni znak trudnoće jest mehurić trudnoće koji raste 1 mm na dan, a u mehuriću se može videti žumančana kesa i embrion kao zadebljanje žumančane kesice. Kada HCG dođe do 2500 mlU/mL, embrion bi trebao biti vidljiv ultrazvukom, a mogu se i videti otkucaji srca, objašnjava dr Grujić.

5. Vaše zdravstveno stanje može uticati na rezultate testa

Određeni lekovi, obično oni koji se koriste za povećanje plodnosti, sadrže HCG i mogu povećati nivo hormona u urinu dovoljno da test bude pozitivan, a da zapravo niste trudni. U retkim slučajevima poremećaji hipofize i tumor jajnika takođe mogu uzrokovati povećanje toga hormona. 

6. Verujte testu

Mnoge žene ponavljaju test, čak i ako je prvi već bio pozitivan, jednostavno zato što ne veruju da je test odmah pokazao tačan rezultat. Neke žene uradiće test tri puta i tek onda otići kod ginekologa. Zaključak: dovoljno je napraviti jedan kućni test i otići kod ginekologa – ako je test pozitivan, trudni ste. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica