Izostanak menstruacije je obično svakoj ženi prvi signal da je možda trudna. Međutim, postoji i jedan simptom koji nikada ne biste povezali sa trudnoćom, a jedna zubarka ga je otkrila.

Ona je otkrila da zubar može da zna da ste trudne, a neke žene su to i potvrdile. Kako kažu, nisu ni bile svesne da su trudne kada su otišle u stomatološku ordinaciju.

"Desni postaju upaljenije, nežnije i sklonije krvarenju. Ovo nije samo zbog mučnina i erozija gleđi, već zbog trudničkog gingivitisa koji se viđa kod 30 do 50 odsto trudnica", rekla je zubarka, a neke žene su potvrdile da su imale stomatološke probleme tokom trudnoće.

"Desni su mi toliko krvarile tokom trudnoće, da sam morala biti posebno oprezna kada sam prala zube", rekla je jedna žena, dok je druga rekla da je posetila zubara nesvesna da je trudna, a da ju je on pitao koja je nedelja trudnoće.

Svetska zdravstvena organizacija potvrđuje da mnoge žene imaju otečene i bolne desni sklone krvarenju tokom trudnoće.

"Hormonske promene tokom trudnoće mogu da dovedu do toga da su vaše desni podložnije plaku, što dovodi do upala i krvarenja. Ovo se naziva i trudnički gingivitis ili bolest desni", objasnili su.

Trudnica, zubi, zubar
Shutterstock Trudnica sa bolom u zubima

Naveli su i da je najbolje da svog stomatologa obavestite da ste trudni, a on će vam predložiti najbolji tretman kojim ćete očuvati svoje zube i desni.

Takođe, iz SZO su upozorili i na rendgentske snimke.

"Ako vam je potreban rendgentski snimak zuba, vaš stomatolog će obično sačekati dok ne dobijete bebu, iako većina zubnih rendgentskih snimaka ne utiče na stomak ili karličnu oblast", napomenuli su.

(Yumama)