Svetski stručnjak dr Milan Milenković nedavno je govorio o presađivanju materice, kao jednom vidu mogućnosti da se žena ostvari u ulozi majke. Kako je otkrio, prva žena u svetu koja je dobila matericu od svoje sestre bliznakinje bila je Srpkinja. Rodila je zdravo dete, a danas se sprema i drugo da rodi.

Pored toga, doktor se osvrnuo i na žene koje iz sopstvenih razloga odlažu trudnoću i planiraju da se kasnije ostvare u majčinstvu. Kako godinama plodnost žene opada, doktor Milenković je poslao važnu poruku.

"Starosna granica se pomera. Postoji mogućnost da se zamrznu jajne ćelije. To treba uraditi pre 35. godine. Posle 35. godine ima manje jajnih ćelija i njihov kvalitet pada. Ako žena zamrzne jajne ćelije pre 35. godine i ima zamrznutih 15 ćelija njena šansa da rodi dete je 80 do 90 odsto, a ako ih zamrzne posle 36. godine šansa nikada ne prelazi 40 odsto. To je taj biološki faktor na koji mi ne možemo utičemo i da popravimo kvalitet jajnih ćelija", rekao je doktor Milenković, a onda je objasnio i da je ova tehnika veoma napredovala, i da žene sada imaju više mogućnosti:

"Tehnika zamrzavanja je jako napredovala, može da se zamrzne i tkivo jajnika i da se posle transplantira da bi žena rodila dete, i kasnije u menopauzi. Imamo granicu od 38 do 39 godina, posle toga to ne treba raditi", zaključio je doktor na televiziji K1.

Doktor, žena
Shutterstock Žena kod doktora

(Yumama)