Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIOHEMIJSKA TRUDNOĆA: Dolazi do gubitka ploda pre nego što ga vidite na ultrazvuku, evo kako da znate da ste je imale

Autor Radmila Ilić

Biohemijska trudnoća nije retkost, a do gubitka ploda dolazi i pre nego što ga ultrazvuk može snimiti.

 Bol, stomak, žena, menstruacija Izvor: Shutterstock

Biohemijska trudnoća je trudnoća u kojoj ste dobile pozitivan test, ali se na ultrazvuku ne vidi. Spontanim putem nestaje, i ukoliko ponovite test za nekoliko dana, biće negativan.

Biohemijska trudnoća je trudnoća koja se završava vrlo rano, čak i pre nego što je moguće da se uoči na ultrazvuku. Smatra se da zametak odumre pre nego što se usadi u matericu, i veoma su česte.

Kako se otkriva biohemijske trudnoće?

Da je trudnoća postojala, može da otkrije nalaz beta HCG-a iz krvi ili urina. Posle samo nekoliko dana od pozitivnog testa dolazi do pobačaja. Test prestaje da bude pozitivan, dolazi do krvarenja i nije potrebna kiretaža jer trudnoća sama po sebi propada. Često žene ne uspeju ni da saznaju da im je test pozitivan već dođe do krvarenja i gubitka ploda.

Kako da znam da sam imala biohemijsku trudnoću?

Osim po testovima za rano otkrivanje trudnoće, možete najpre znati da je došlo do biohemisjke trudnoće. Međutim, kako ranije ovi testovi nisu postojali, ni o biohemijskoj trudnoći se nije puno znalo. Žene su obično čekale izostanak menstruacije, a ako do njega dođe onda su smatrale da su trudne. Ako se menstruacija norlamno javi, smatrale su da do trudnoće nije došlo.

Međutim, menstruacija nakon biohemijske trudnoće može da bude obilnija i da ima ugruške. Obično je prate jači bolovi nego inače, ali ni to nije pravilo. Ova trudnoća najčešće i nema nikakve simptome, jer se prvi simptomi prave trudnoće javljaju tek oko šeste nedelje.

 Žena, toalet, bol, stomak, menstruacija, wc
Žena koja ima menstrualne bolove
Izvor: Shutterstock

Da li mogu da sprečim biohemijsku trudnoću?

Ne možete da je sprečite. Većina ovih trudnoća se verovatno dešava zbog toga što postoji problem u DNK embrionu koji ga sprečava da se razvije. Postoje dobre šanse da će se sledeći embrion i svi koji ga slede, razvijati bez problema.

Biohemijska trudnoća nije nikakva prepreka za sledeću, zdravu trudnoću.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica