Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BOLNI ODNOSI, ČESTO MOKRENJE I SKLONOST URINARNIM INFEKCIJAMA: Šta je zavaljena materica i da li je prepreka za trudnoću

Autor Sandra Krstanović

Evo kako možete da prepoznate da li imate zavaljenu matericu.

 Trudnoća, ultrazvuk Izvor: Shutterstock

Normalan položaj materice je takav da je ona blago nagnuta napred, a uskim delom grlića pruža se prema završnom delu debelog creva, dok se dnom oslanja na bešiku. Zavaljena ili zabačena materica je nagnuta unazad i okrenuta prema zadnjem zidu male karlice i debelom crevu. Čak između 20 i 30 procenata, odnosno oko četvrtine, žena ima baš ovakav položaj uterusa, a stručnjaci neretko ističu da zavaljena materica nije patološko stanje, već samo fiziološka varijacija.

Budući da zavaljena materica nije oboljenje, već samo varijacija u položaju organa, veliki broj žena ne bi ni pomislila da je njen uterus drugačije postavljen nego što je to slučaj kod drugih žena, odnosno nema simptoma. U nekim slučajevima se, međutim, mogu pojaviti određeni pokazatelji, kao što su bol u vagini ili u dnu leđa prilikom seksualnog odnosa, izuzetno bolne menstruacije, poteškoće pri postavljanju tampona, česta potreba za mokrenjem, osećaj pritiska na bešiku, sklonost infekcijama urinarnog trakta i blaga inkontinencija. Jedini pouzdan način da znate u kom je položaju vaš uterus jeste ultrazvučni ginekološki pregled.

Poznati svetski ginekolog En Henderson kaže da je zavaljena materica česta pojava kod žena i da ne predstavlja ništa neobično. Za ogromnu većinu žena, ako im se to saopšti na pregledu da su retovertne to ne znači ništa posebno, to je samo deo njihove anatomije i ne znači da nešto nije u redu.

Iako žene obično otkriju da imaju retrovertnu matericu tokom rutinskog pregleda, najčešće saznaju za taj problem tek kada zatrudne, jer ona može da predstavlja problem prilikom porođaja, koji može biti otežan. U mnogim slučajevima nema potrebe za lečenjem stanja. Ako izaziva mnogo problema, postoje opcije uključujući vežbe i uređaje koji manipulišu matericom kako bi se vratila u ispravan položaj.

 Stomak, bol, žena
Bol u donjem delu stomaka
Izvor: Shutterstock

Kada treba da posetite doktora?

Obratite pažnju na sledeće simptome:

  • Bol u vagini ili donjem delu leđa tokom seksa
  • Bol tokom menstruacije
  •  Problemi sa stavljanjem tampona ili nelagodnost
  • Povećana učestalost mokrenja ili osećaj pritiska u bešici
  •  Ponovljene infekcije urinarnog trakta (UTI)
  •  Blaga inkontinencija
  •  Protruzija donjeg abdomena

Koji su rizici?

Retrovertna materica ne bi trebalo da izaziva velike probleme. Ipak, može učiniti seks nesavladivim, pa čak i bolnim.

"Obično kod retrovertne materice, jajnici i jajovodi se takođe naginju unazad, što znači da penis može da ih “povredi” tokom odnosa. Ovo je poznato kao dispareunija sudara. Snažan seks u ovom položaju može potencijalno da povredi ili pocepa ligamente koji okružuju matericu. Ako osećate nelagodnost tokom seksa, pokušajte da promenite položaj. Ako svi seksualni položaji izazivaju bol, sa ili bez krvarenja, razgovarajte o tome sa svojim lekarom", kaže Henderson.

Dok nagnuta materica ne sprečava trudnoću, može da poveća rizik od pobačaja. U malom procentu slučajeva, materica može da se zaglavi za karličnu kost, što uzrokuje neuobičajeno stanje koje se zove “zatvorena materica”. To povećava rizik od pobačaja, a simptomi uključuju bol i otežano mokrenje. "Kada se ranije otkrije, može da se sanira i time smanji ili eleminiše rizik od pobačaja".

Tokom trudnoće može da se vrši pritisak na bešiku, izazivajući poteškoće pri mokrenju i bolove u leđima. Na kraj trudnoće ovi simptomi mogu ne stati u potunosti jedino prilikom porođaja velika je verovatnoća da žene sa retroventnom matericom imaju porođajne bolove pre svega u leđima", ukazali su ginekolozi.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica