Na samom početku trudnoće promene su male, pa žene nisu sigurne da li treba da urade test ili samo da sačekaju menstruaciju. Test na trudnoću detektuje u urinu hormon trudnoće, beta HCG. On počinje da se luči od momenta kada se oplođena jajna ćelija prikači za zid materice.

Pored izostanka menstruacije, bola u grudima, čudnih želja za hranom, postoji nekoliko znakova koji će vam pokazati da je vreme da uradite test na trudnoću.

1. Čudni grčevi u stomaku

Da, verovatno ne biste očekivali, ali ovakvi grčevi mogu da se jave baš kada dođe do implantacije, malo pre same menstruacije. Ovo nekada može biti ispraćeno i svetlim, slabim krvarenjem.

2. Metani ukus u ustima

Zbog veće količine estrogena i progesterona koji se luče, može doći do potpuno drugačijeg osećaja u ustima. Imaćete osećaj kao da ste u ustima držale novčiće.

3. Previše pojačani mirisi

Iako deluje čudno, mnogim ženama se u trudnoći pojača čulo mirisa. Iz čista mira osećate sve moguće, na svojoj koži i oko sebe. Estrogen je krivac za ovakve osećaje.

4. Fleksibilniji ste nego inače

Verovali ili ne, ovo može biti simptom trudnoće. Pošto dolazi do oslobađanja hormona relaksina, ako praktikujete jogu ili pilates, primetićete kako se mnogo lakše i bolje istežete. Ovaj hormon se luči jer se telo priprema za porođaj.

izvor: yumama