Test na trudnoću nije jedini način da shvatite da ste u drugom stanju. Mnogi vrlo čudni simptomi se mogu javiti na samom početku trudnoće.

U prvom trimestru dešavaju se velike hormonske promene, koje potom dovode do neobičnih simptoma, i to u prvim nedeljama. Svi očekujemo mučnine, povraćanje, izostanak menstruacije. Ipak, mogu se javiti vrlo neobični simptomi:

1. Krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa je zapravo vrlo česta pojava u drugom stanju, usled svih hormonskih promena koje se dešavaju. Ovo nije opasno, možete se postarati o tome kod kuće.

2. Promene raspoloženja

Za ovo definitivno možete da okrivite hormone. Trudnice mogu biti emotivnije nego što su inače, što je potpuno normalno u trudnoći.

3. Glavobolja

Zbog povišenog estrogena u telu, dolazi do bola u glavi. Ako je neizdrživo, popričajte sa lekarom koji lek vam može pomoći.

4. Vrtoglavica

Zbog pada krvnog pritiska, koji se u trudnoći dešava, vrtoglavice su česta pojava. Pokušajte da održavate nivo stresa na što manjem nivou.

5. Akne

Još jedan rani simptom trudnoće su akne. Neke žene, koje imaju već problem sa njima, mogu primetiti pogoršanje. Savet je da ne dirate lice, već se radije posavetujete sa svojim kozmetičarem, koji će vam predložiti šta da koristite, a da bude sigurno u trudnoći.

6. Pojačano čulo mirisa

Ovo potvrđuju mnoge trudnice, prosto postanu osetljivije na neke određene mirise, nekada i generalno. Ovo često moće biti povezano i as mučninama.

7. Čudan ukus u ustima

Stručnjaci veruju da se ovo dešava kod nekih trudnica zbog hormonskih promena. Obično je to neki metalni ukus.

8. Sekret

Iako znamo da menstruacija treba da izostane, sekret se često pojača, a obično je beo, lepljiv i čist.

8. Pojačana želja za određenom hranom i averzija prema nekoj

Na početku trudnoće, odnos prema hrani se menja. Može se desiti da vas se neka hrana koju volite ogadi, a da vam se mnogo jede ono što nikad niste voleli.

9. Umor

Mnoge žene se na početku trudnoće osećaju izmoreno, iscrpljeno, a ova vrsta umora je potpuno normalna.

10. Skraćen dah

Zbog pojačane količine progesterona u prvim nedeljama trudnoće, može se promeniti vaše disanje. Dolazi obično do skraćenja daha, onog osećaja da ne možete da udahnete dovoljno vazduha.

11. Zapušen nos

Nekada se desi da vam je nos zapušen, bez ikakve prehlade ili virusa.

12. Zatvor

Hormonske promene mogu dovesti do zatvora na početku trudnoće. Povišen progesteron opušta zidove creva, što može otežati prolaz stolice. Ovi simptpomi su češći kasnije u trodnoći, al ise nekada dese i na početku.

izvor: yumama