Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Svoje trudnoće sam zvala mojim pravim stanjem, a ne drugim': Mamina priča o tri carska reza

"Uvijek je sreća ta koja prevlada", poručuje mama Gordana sa Pala.

  Izvor: Foto: Shutterstock 77834644

Odlučila sam da se javim i podijelim svoje iskustvo kako sam prošla sa tri carska reza. 

Svoje trudnoće sam zvala mojim pravim stanjem, a ne drugim, jer nisam imala nikakve mučnine, osjećala sam se super, nalazi uvijek uredni, bebe se razvijale kako treba.

Povezane vesti

Povezane vesti

Prva trudnoća se završava dvije sedmice posle termina, carskim rezom, jer nisam uopšte počela da se otvaram. Carski je zakazan i obavljen bez ikakvih problema. Mojoj sreći nije bilo kraja, dobili smo zdravog djecaka od 4 kg. Postoperativni period u bolnici ima svoj slijed od pet dana i sve je proteklo super, oporavila sam se u bolnici, ništa me nije posebno bolilo, bebu sam počela dojiti bez problema dan nakon carskog. Znači, ne sjećam se bola niti sam imala kontrakcije. Ništa.

Drugi carski rez posle četri godine, kada sam rodila svoju djevojčicu od 3 100 g. Termin je došao, a kod mene nikakvih naznaka o otvaranju, a beba spremna da izađe. Nakon petog dana me pustili kući. Mogla sam i da je kupam, isto sam odmah počela da je dojim u bolnici, rana uredno zarasla i ništa nisam osjećala na promjene vremena.

Vjerovatno zbog dobrog iskustva sa ove dvije operacije i velike želje da rodimo jos jedno dijete, nakon sedam godina dobijamo još jednu curicu, kojoj je sad 6 mjeseci. Kako smo u bolnici bili u jeku pandemije i prije termina zbog viška plodne vode, koji se javio u 8 mjesecu trudnoće, bilo je neprijatno iskustvo.

Veliki stres zbog neznanja uzroka ili posljedica tog viška plodne vode, zabrana da mi djeca dođu u posjetu i neke velike gužve u porodilištu gdje vidiš svašta, osjećala sam se baš loše. Strašno nerovozna, hormoni su mi divljali, starija ćerka kod kuće se razboli. Samo sam molila Boga da sve dobro završi. I jeste.

Dobili smo zdravu, mršavu ali visoku, curicu. Protokol operacije je bio skroz drugačiji i to me takođe iznenadilo. Kateter vade odmah drugi dan čim izađes sa intezivne. Intezivna je zajednička za sva odjeljenja i nemoguće je bilo zaspati tu, bebu su donijeli u sobu čim sam i ja došla i počela je dojiti bez problema. Znači i ovaj put nije bilo velikih bolova, koliko mi je psihički bilo teško. Treći dan me šalju kući. Kod kuće me bolilo dva dana, dok nisam uspostavila redovnu stolicu i nisam pila nita protiv bolova, jer nisu bili neizdrživi. 

Uvijek je sreća ta koja prevlada. Ja sam dokaz da se može roditi troje djece ovako bez problema, ako je žena zdrava i nema druge tegobe. Mislim da su najteže opcije kada pokušavaju prirodni porod, pa se završi hitnim carskim rezom. Te žene više boli trauma nego organizam. Evo, ja sam stvarno srećna i poručujem ženama da ne slušaju zablude o carskom rezu. Nekad je on stvarno najbolja opcija.

Veliki pozdrav za sve sa Pala, Gordana

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: [email protected]

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica