"Nikako ne bih volela da budem trudnica u ovom ludom vremenu."

Dok sam u trudnoći probala haljinu, od žene koja se tu slučajno zadesila dobila sam kompliment da lepšu trudnicu skoro nije videla. Ja sam nalazila mane, primećivala na sebi nešto što niko drugi nije i što verovatno nije ni postojalo, ali u svakom slučaju, bilo je zanemarljivo.

Žena mi je nakon toga rekla rečenicu koju sam citirala na početku teksta, ne znajući koliko će na mene uticati, koliko će mi puta njena rečenica odzvanjati u glavi. Ne znajući da, što se mene tiče, izgovara magične reči. U vremenu Instagrama, ženama se nameće da moraju biti 'savršene' trudnice, da ne smeju dobiti strije, kilograme. Da moraju biti super mame. Nikad umorne, uvek dostupne, žene bez mane. Kada se porode, uvek sređene, uvek srećne. Reč umor je strana i nepoznata. Čak i mame između sebe pričaju da je sve baš tako.

Da li se iko u ovom, kako ga je žena nazvala, ludom vremenu zapita da li zaista posvećuje vreme sebi onako kako želi? Da li vreme provodi onako kako mu prija? Da li se trudi da radi na sebi, da provodi kvalitetno vreme sa detetom, mužem? Da li je nametnuto uvek i ispravno? Danas sam se iznenadila kada sam videla pun park dece (igraonice i kafići zatvoreni su zbog korone). Dugo Valjevo nije bilo živo kao danas. Videla se iskrena sreća. Ljudi su disali sreću. Proleće na kraju jeseni. Da li su potrebna dokazivanja? Ovaj dan nas je uverio da nisu.

Da li smo iskreno posvećene sebi ili imamo masku za svako novo jutro? Sa jedne strane savršene, sa druge mame koje ne pridaju važnost svom izgledu. Posle te rečenice sa početka teksta shvatila sam da nikome ne želim da se dokazujem, da želim da budem lepa, negovana, sređena, dobra sebi i svojoj porodici. Posebnu pažnju pridajem nezi i verujem da svaka mama može da odvoji vreme za nju. Od kad sam dobila dete nisam preskočila svoje male rituale. Koliko god da sam umorna, da mi se spava. Mnogo bolje se osećam posle njih. Iskreno uživam u tome. Verujem da svaka mama može da odvoji vreme za to.

Jeste lakše na kraju dana samo ući u pidžamu, ali ovako ležemo mnogo zadovoljnije, pola sata kasnije. Volim i da smislim šta ću sutradan obući, da ustanem 15 minuta ranije i našminkam se, jer ću se lepše osećati tog dana. Možda nekad nećemo stići da operemo kosu, rapremimo kuću, što je normalno. Ali to malo vremena za sebe uvek možemo izdvojiti. Ne treba da nas mrzi. Sa druge strane, mislim da lepotu i sreću ne treba da nam diktira vreme u kom živimo.

Treba da budemo negovane i lepe prvenstveno sebi. Muževima uvek. Da budemo lepe mame za svoju decu. Prirodne i iskrenog osmeha. Ne smemo zanemarivati sebe, jer jedino ako smo zadovoljne sobom možemo biti srećne i spremne za novi dan. Sa druge strane, ne treba da dozvolimo da nam nameću sreću, da nam kažu kako treba. Treba da slušamo naš dom i gradimo ga. Treba uživati u trudnoći, u majčinstvu. Nikako biti rob nametnutnog, lažno idealnog.

Sa druge strane, nikako zanemarivati sebe. Jeste idealno kada stignemo i uradimo sve što smo zamislile, ali mnogo puta ne stižemo i to je u redu. Smemo to reći glasno drugim mamama. U redu je i poneka strija pored silnih kremica koje smo devet meseci mazale. I stomak koji nije ravan čim se porodimo. Potrebno je vreme da sve dođe na svoje mesto. Udelite kompliment, nemojte nalaziti mane. Čuvajte sebe i ne budite robovi 21. veka, robovi Instagrama.

Možda da pronađemo aplikaciju koja bi poskidala silne filtere? Lepše ste od njih! Pravi prijatelji, kućni ljubimci, zadovoljna i srećna porodica su idealan život. A sve to pokreće jedna mama koja u svakom novom danu mora pre svega biti zadovoljna sobom!

Mama Sofija

Pročitajte i:

Mamina kratka priča o ljubavi: 'Zato kažem HVALA mom malom čudu. Hvala što znam da je svet ljubav'

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.