Naime, prvi put sam se porodila u Narodnom frontu carskim rezom pre dve godine.

Iako se porođaj završio hitnim carskim rezom, mogu reći da mi je to bilo predivno iskustvo, zahvaljujući izuzetnoj doktorki koja mi je vodila trudnoću i porodila me i koja je u toj ustanovi jedna od retkih koji, pored stručnosti, poseduju i ono možda najbitnije za taj poziv, a to je ljudskost, humanost i savest.

Drugu trudnoću mi je takođe ona vodila, ali, nažalost, nije bila prisutna za vreme porođaja.

Primljena sam u porodilište pre nešto više od mesec dana sa namerom da se opet radi carski rez, jer je prvi carski bio pre samo dve godine. Međutim, dežurni doktori, i pored mojih indirektnih molbi da se radi carski, porađaju me vaginalno, uz pritiskanje i guranje stomaka.

Posle nekoliko dana dobijem bolove u stomaku i prijavim doktoru u popodnevnoj blic viziti, koji mi sa vrata kaze da to nije od porođaja i da treba da se šetam. Sutradan nas otpuste kući, a bolovi su dalje prisutni. S obzirom na tu usmenu 'dijagnozu' doktora iz vizite i na bol u desnom delu stomaka, obratim se hirurgu koji posumnja na upalu slepog creva i hitno me uputi u Urgentni centar. Tamo me zadrže i u toku operacije ustanove da imam unutrašnje krvarenje usled naprsnuća materice baš na mestu ožiljka od prvog carskog reza.

Srećom i zahvaljujući doktoru i doktorki iz Višegradske, operacija je dobro prošla. Još uvek se oporavljam. Sporo i bolno i sa velikim naporima da dojim bebu i nemogućnošću da je podižem i nosim. Istovremeno sam i srećna zbog ovakvog ishoda, s obzirom na to kako je moglo biti.

Svim mamama koje su se porađale carskim rezom bih savetovala da drugi put ne pristaju na vaginalni. A doktorima akterima ovog mog lošeg iskustva bih poželela više ljudskosti, savesti i odgovornosti, jer ih samo to moze sprečiti da ne ponove istu grešku. Znanje i stručnost koju imaju bez ovih vrlina ne samo da ih ne čini doktorima već ni ljudima.

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.

Pročitajte i...