Kao trostruka mama i zdravstveni radnik imam želju da podelim svoje iskustvo sa porodjaja i iz GAK Narodni Front.

Sve tri moje trudnoće, a prva je bila 2012/2013, druga 2015/2016, i treca 2019/2020, vodio mi je isti i najbolji dr Pedja Tajfl, moja divna drugarica babica Slađa Radosavljević. Ona je uvek bila uz mene. Od prvog dana prve trudnoće, pa sve do danas, mnogo je tu bilo pitanja i podpitanja, ali sam na svako uvek dobila adekvatan i stručan odgovor. I osmeh!

Od 8. juna 2019. godine, kada sam saznala da čekamo treću bebu, radovala sam se svakoj četvrtoj sredi i kontroli kod mog doktora koji je trudnoću vodio sa posebnim oprezom, a opet nekako bezbrizno za mene. Rekao bi:" Ja sam tu da brinem, a vi ste tu da uživate". Svake četvrte srede sa radošću sam gledala u monitor i slušala doktora Tajfla jednako pazljivo kao i srculence mog bebirona. Njegova stručnost, profesionalnost i ljubaznost su ga smestili u radosnice moje dece! To su sada već tri radosnice, što je jedno veliko priznanje njemu kao našem doktoru. To je hvala našem doktoru što je pomogao da moja deca dođu na svet žva i zdrava, što je pomogao da sa svakog pregleda odem srećna i nasmejana, što je opraštao što moj izmenjeni trudnički mozak ne pamti zakazane termine. Da, da, ja sva u oblacima jer čekam svog prvog sina, pa zakasnim na pregled čitava 24 sata.

Tog jutra 31. 01. 2020. poljubila sam svoje dve šmizle i sa suprugom krenula na treći zakazani carski rez, a sa mnom i kontrakcije. Boli, ali opet ne boli, jer me samo par sati deli od upoznavanja sa mojim sinom, mojim dečakom. Tamo me čekaju divna i uvek nasmejana sestra Borka, moja Sladja i moj doktor. Sve ide po planu, svi su ljubazni, svi su divni, nasmejani, jer ovde stižu bebe.

Voze me u salu, sve znam, ali iznenadjenje: "Dobar dan, Željka, porodićemo se u spinalnoj anesteziji". Bio je to glas dr. Mijomira Pastara . Drage mame, dva puta sam se porodila carskim rezom u opstoj anesteziji i kategoricki odbijala spinalnu anesteziju, nabrajala sam sve moguće kontraindikacije dok sam sedela na operacionom stolu i primala istu.

Dr Pastar je vrhunski anesteziolog, najbolji u našoj zemlji. Bila sam u odlicnim rukama i hvala mu što je bio baš on tu. Njegove reci: "Željka, da li želiš da prisustvuješ tom veličanstvenom činu rađanja deteta, da li želiš odmah da upoznaš svog sina", bile su dovoljne. Nikada neću zaboraviti te reči, nikada neću moći dovoljno da se zahvalim mom doktoru koji mi je mesecima pričao baš o ovakvom porođaju i tako me pripremao za taj dan. Nikada neću zaboraviti taj talas emocija, sreće, ljubavi, radosti koja me preplavila onako utrnulu, dok je moj sin dolazio na svet, dok je moj sin gledao u mene svojim plavim, razrogačenim očima, raširenih ruku, kao da je znao da ga čekam dugo i da ga volim najviše na svetu! Bilo je to moje treće, malo, a veliko čudo od 4060 g i 54 cm. Stigao je moj Vasilije!

Hvala mom dr Pedji Tajflu, mojoj Sladji, dr Pastaru, svim divnim sestrama sa akušerskog odeljenja. Hvala im, jer 'Narodni front' zaista jeste jedini front na kom nastaju ta divna, mala bića!

mama Željka

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.