Prvi porođaj u Subotičkoj bolnici 2017.godine je prošao, takoreći, korektno. Doktor na porođaju je bio dobar kao i babice za koje nemam loš komentar. Međutim, javašluk i netrpeljivost pojedinih sestara nakon porođaja bili su dovoljni da moje prvo iskustvo pređe u agoniju i da više ne poželim da se porodim u tom porodilištu. Pogotovo me je bolelo što su moje prijateljice u inostranstvu porođaj doživljavale kao lepo iskustvo uz prisustvo muževa. Tamo je bilo razumljivo da se čini sve da se pomogne ženi da što hrabrije, lakše i bolje pregrmi taj nimalo lagan trenutak, uz adekvatnu brižnost i negu. 

Sasvim slučajno sam čula od poznanice da se porodila u vanbolničkom porodilištu u Bačkoj Topoli uz sve pozitivne komentare o istom, o doktorima i uz prisustvo muža. Zakazala sam pregled i zajedno sa mužem otišla na razgovor. Ljubazno smo dočekani od strane doktora, ali i od svih prisutnih babica. Sprovele su nas kroz čitavo porodilište i pokazale sve mogućnosti olakšavanja predporođajnih bolova: soba u kojoj muž (ili osoba koja vas prati) može sve vreme da bude sa porodiljom, (muž ima mogućnost prisustva i tokom porođaja kao i da preseče pupčanik ako želi), zatim kada za kupanje u kojoj postoji mogućnost opuštanja pre porođaja, pilates lopta, lejzi beg, mama tens elektrode za ublažavanje bola. Žena može da se porodi u položaju koji joj najviše odgovara. 

Jedini preduslov je da je trudnoća uredna i da se porođaj odvija prirodno. Ukoliko je neophodna intervencija, porodilja se upućuje u Subotičku bolnicu.

Tako sam se ja sve vreme nadala i drugom prirodnom porođaju.

Šest dana pred termin kontrakcije su bile zbunjujuće, neko vreme krenu pravilno, pa se prorede ili nestanu na neko vreme. Beba je bila velika, a sumnjali smo i na oticanje plodove vode. Savet doktora je bio da se uradi test pre indukcije, da se proveri da li će materica reagovati. Ako ne reaguje, neće ništa dalje forsirati. Sve vreme se podstiče prirodan tok porođaja. Međutim, za razliku od prvog puta koji je trajao dugo, beba se nije spuštala u kanal i na kraju se porođaj prozvao traumatičnim, ovaj doktor je prepoznao da materica ne proizvodi dovoljno jake kontrakcije koje bi spustile bebu. Zato je njegov savet bio izuzetno koristan. Vrlo mala doza oksitocina je učinila svoje, kontrakcije su postale sve češće i za 45 minuta sam bila u porođajnoj sali. Kako nije bilo vremena za kadu, najjače kontrakcije sam presedela na pilates lopti, kružeći karlicom i opuštajući sve ostale delove tela - bilo je neupredivo lakše nego sve to trpeti u ležećem položaju. Babica je sve vreme bila uz mene, držala me za ruku, pomagala oko disanja i pričala sa mnom kao sa najboljom drugaricom. 

Porođaj se odvijao vrlo brzo (toplo preporučujem knjigu "Bezbolni porođaj" B. Milošević, R. Prica!), opet sam pomno slušala i babicu i doktore, kao i prvi put, jer bez obzira na drugo rađanje, sve je opet bila novina uz prisustvo i neizvesnosti i straha. Međutim, zahvaljujući ovom sjajnom timu ljudi oko mene, sve se završilo za sat vremena. Rođena je beba od 4 250 g bez mučenja, bez epiziotomije, sa ranom koja se zatvorila sa samo dva šava na kraju. Rizik je bio pupčanik pored bebine glave ali su i to uspešno uklonili. Primila sam bebu na grudi, koja je odmah počela da vuče njen najvažniji lek - kolostrum. Muž je video bebu u prvim minutima njenog rođenja. Ostavili su nas nasamo neko vreme da uživamo u ,sada, najlepšem trenutku u životu!

Nakon porođaja ostaje se 3 dana u porodilištu, beba je sve vreme na majčinoj hrani, bez dohranjivanja. Babice su u svakoj smeni malo je reći ljubazne - požrtvovane, pune strpljenja i reči podrške, razumevanja, osmeha i ljubavi prema bebama i poslu koji rade!

Vratila sam se kući preporođena, možete li to da zamislite?! Samo zbog ljudskosti koju sam dobila od strane osoblja. Ja od tada mogu da gledam na porođaj kao najdivniji trenutak u životu jedne žene, koja zaslužuje svu moguću pažnju u datom momentu, jer su to trenuci koji se pamte ceo život. 

Stoga, toplo preporučujem vanbolničko porodilište "Hadži Janoš" u Bačkoj Topoli svakoj ženi koja ima urednu trudnoću, a iz sveg srca pohvaljujem tim doktora i babica uz srdačnu zahvalnost! Posebno zahvaljujem babici Orsolyi Rajković koja je bila uz mene prilikom porođaja, ali i prilikom nege odojčeta kao i sjajnim doktorima Muharek Seli i Červenak Peteru.

Srećne mama Jelena i beba Vida, i sa njima tata Miloš i stariji bata Vasa

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.