Imajući u vidu ozbiljnost situacije u kojoj smo se svi zatekli zbog ozloglašenog virusa Covid-19, rešila sam da nema mesta panici, ali ostavljam veći prostor za opreznost i mere kojih se doslovno pridržavam.

Krenimo redom - da vam se predstavim, ja sam buduća mama Marija koja sredinom juna očekuje dečaka -svoje prvo dete. Moja trudnoća za sada teče odlično (kucnuh u drvo) i priznajem jesu mi malo poremećeni planovi zbog koronavirusa (neću otići i ostati malo duže kod mame u unutršnjost), ali odmah sam se prilagodila novonastaloj situaciji.

Šta to znači u mom slučaju? Najjasnije rečeno -IZOLACIJA.

Sigurno sada NEĆU putovati gradskim prevozom, ići po tržnim centrima (koje inače mrzim), plaćati račune ili posećivati prijatelje i rodbinu.

Danas sam slušala doktorku iz GAK-a, specijalistu za visokorizične trudnoće, koja je jednostavno objasnila šta treba da radimo, vrlo jasno i razumno.

Dakle, ukoliko izlazim napolje, na primer na kontrolu kod doktora, stavljam masku, obavezno perem ruke i izbegavam kontakte. Ukoliko imam neke simptome, poput visoke temeparture, prvo nazovem lekare, pa onda tek da odlazim na pregled.

I znate šta? Poslušajte stručnjake. Njihove savete jednostavno počnite da upražnjavate i ne razmišljajte - šta ako ovo, šta ako ono?

To važi za sve, ne samo za nas trudnice.

Ipak, postoji momenat koji je bar u mom slučaju bio kritičan, a odnosi se na dosta slobodnog vremena i pitanja šta sa njim. Opet, kada sam počela da radim na tome i da osmišljavam dan, shvatila sam da isti može da bude baš ispunjen! I da, posle ne znam koliko vremena, radim stvari koje baš volim! Još samo neko to da mi plati, a vidim da će to biti moj muž.

Što se tiče svakodnevnice, nju sam zamislila ovako:

- Pravim zaboravljena jela! Drugim rečima, pre neku noć jelo mi se sočivo sa pireom. Namirnice sam imala i danas sam uspešno napravila ručak. Sutra ću da pregledam kuvare i vidim šta bih još mogla da spremam za naredne dane. Neki mokri kolač ili uštipke, videćemo.  

- Čitam 50 strana! Može i više. Znate one knjige ili pisce koji nikako da stignu na red. U mom slučaju to je Pištalo, a spreman je i Selimović.

- Serije i filmovi, gledam šta mogu i što je bilo prikazano na Festu. I da, dobro je da bude puno smeha!

- Pravim modne kolaže od fotografija. U ovome doslovno uživam kao nikad do sad.

- Razgovoram sa babom preko telefona, jer mislimo i na njih koji su ipak najugroženiji.

Naravno, nešto nekad preskočim ili dodam novo. Ne držim se striktno plana, jer ponekad spavam popodne ili jako kasno ustanem.

Ovaj period jeste izazov za sve nas i kao takvog bi ga trebalo i prihvatiti. Nećemo odustati od dobrog i disciplinovanog ponašanja, jer, složićemo se, najbitnije jeste zdravlje naše dece i nas samih.

Zato, moramo ostati kod kuće #stayhome!

Sve novosti i proverene savete u vezi sa koronavirusom potražite na: